Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων βρίσκονται στο δρόμο προς την ανάκαμψη παρά τις μεγάλες προκλήσεις, δείχνει πρόσφατη ανάλυση της Mabrian.

Ο όγκος των θέσεων σε πτήσεις κυμαίνεται μεταξύ 7% και 11% κάτω από τα επίπεδα του 2019 για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2023.
Αυτό δείχνουν τα δεδομένα αεροπορικής συνδεσιμότητας στις αγορές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Τα στοιχεία για το 2023 υποδεικνύουν ανάκαμψη σε σύγκριση με το 2022 όταν η μείωση του όγκου των θέσεων πτήσης ήταν 30% με 60%, σε σύγκριση με το 2019.

«Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ανακάμπτουν. Μια ανάλυση των δεδομένων αεροπορικής συνδεσιμότητας από πέντε βασικές ευρωπαϊκές αγορές δείχνει ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων έχουν ανακάμψει 7%-11% σε σύγκριση με το 2022, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τα επίπεδα του 2019», έγραψε η Mabrian στον λογαριασμό της στο Twitter.

Όπως εξηγεί ο Carlos Cendra, Διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων στην Mabrian «παρόλο που η ανάκαμψη των συνδέσεων μεγάλων αποστάσεων παρουσιάζει θετική τάση, πρέπει να λάβουμε υπόψη τους τρέχοντες συγκυριακούς παράγοντες -εκτός από τη ζήτηση- που μπορεί να περιορίσουν αυτόν τον τύπο διαδρομής.

Από αυτή την άποψη, η αντίληψη και η ανησυχία για συνειδητά ταξίδια μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας που εμποδίζει αυτές τις διαδρομές, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε. Επιπλέον, είναι και οι πιθανοί κανονισμοί και απαιτήσεις που ενδέχεται να θεσπιστούν.»

Πηγή: Mabrian

Ηνωμένο Βασίλειο

Η χωρητικότητα μεγάλων αποστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 7% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η ανάκτηση μακρινών αποστάσεων δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα αεροδρόμια.
Για παράδειγμα, ενώ στο Γκάτγουικ είναι κάτω από 37%, στο Χίθροου και στο Στάνσετ έχει αυξηθεί κατά 3% και 30%, αντίστοιχα.

Φέτος, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου που αναζητούν εξωτικούς και μακρινούς προορισμούς μπορούν να απολαύσουν απευθείας πτήσεις προς προορισμούς όπως οι Μαλδίβες και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, όσοι προτιμούν την Ασία, ιδιαίτερα τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, θα πρέπει να κάνουν στάσεις για να φτάσουν στους επιθυμητούς προορισμούς.

Γερμανία

Στην Γερμανία, η χωρητικότητα μεγάλων αποστάσεων είναι 11% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019. Επιπλέον, υπάρχει επίσης σημαντική μείωση στις απευθείας συνδέσεις με χώρες μεγάλων αποστάσεων, με συνολικά 24% λιγότερες χώρες που συνδέονται.

Μεταξύ των κύριων αεροδρομίων που εκτελούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ παρουσιάζει πιο αργά σημάδια ανάκαμψης, με χωρητικότητα 64% χαμηλότερη από ό,τι το 2019.

Όσον αφορά στα νέα δρομολόγια, προσφέρονται απευθείας πτήσεις προς προορισμούς όπως η Σρι Λάνκα και οι Μπαχάμες. Η Μαλαισία, η Γκάμπια και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Ιταλία

Σε Ιταλία, ο αριθμός των θέσεων για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων είναι 11% χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί νέες απευθείας συνδέσεις με τη χώρα από προορισμούς όπως η Αυστραλία, οι Μπαχάμες και ο Μαυρίκιος.

Νέες συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων έχουν παρατηρηθεί από λιγότερο δημοφιλή αεροδρόμια, όπως της Νάπολης. Ο αερολιμένας έχει αυξήσει τη συνδεσιμότητα 121% χάρη στην αυξημένη χωρητικότητα με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μια άλλη νέα εξέλιξη είναι οι απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Πράσινο Ακρωτήριο.

Ωστόσο, η Ιταλία φέτος δεν έχει απευθείας πτήσεις προς προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη, η Χιλή και η Νότια Αφρική μεταξύ άλλων, που είχε το 2019.

Ισπανία

Η συνδεσιμότητα μεγάλων αποστάσεων από την Ισπανία είναι 8% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ο αριθμός των χωρών που συνδέονται μειώθηκε μόνο κατά 3%. Τα νέα δρομολόγια προς την Αγκόλα και το Ελ Σαλβαδόρ να ξεχωρίζουν, ενώ τα μη ανανεωμένα δρομολόγια περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική και την Αιθιοπία.

Τα αεροδρόμια Γκραν Κανάρια και Τενερίφη Νόρτε ήταν τα πιο δύσκολα στην ανανέωση πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, με μείωση 52% και 70% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο, η Μάλαγα βελτίωσε την άμεση συνδεσιμότητα, εισάγοντας νέα απευθείας δρομολόγια προς την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, μεταξύ άλλων προορισμών.

Μια άλλη σημαντική νέα σύνδεση ήταν μια απευθείας πτήση ανάμεσα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα με τη Νέα Υόρκη.

Γαλλία

Μείωση 8% στην αεροπορική συνδεσιμότητα μεγάλων αποστάσεων, παρουσιάζει η Γαλλία. Αλλά, ο συνολικός αριθμός των συνδεδεμένων χωρών είναι μειωμένος κατά 9% σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις οι Γάλλοι μπορούν να απολαμβάνουν συνδεσιμότητα με εξωτικούς προορισμούς όπως η Τανζανία, η Ρουάντα και η Σρι Λάνκα χωρίς να χρειάζονται ενδιάμεσες στάσεις.
Ωστόσο για να φτάσουν σε προορισμούς όπως ο Εκουαδόρ, η Βενεζουέλα και οι Σεϋχέλλες θα πρέπει να αναζητήσουν πρόσθετες συνδέσεις.

Το αεροδρόμιο σε Τουλούζη σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της χωρητικότητας μεγάλων αποστάσεων, με την εισαγωγή νέων δρομολογίων που συνδέουν τον προορισμό με το Κατάρ, τη Σενεγάλη και τον Καναδά.
Επιπλέον, το αεροδρόμιο του Μπορντό έχει προσθέσει νέα απευθείας δρομολόγια προς τη Σενεγάλη και τη Γουαδελούπη.