«Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ζήτηση όσο ποτέ ως τουριστικός προορισμός. Το 2024 οι τουρίστες ξεπέρασαν τα 36 εκατομμύρια, με τα έσοδα του τουρισμού να φθάνουν τα 22 δις ευρώ.
Για φέτος αναμένονται νέα ρεκόρ», γράφει η Kölner Stadt-Anzeiger με τίτλο «Οι Έλληνες διαδηλώνουν στα νησιά» και στον υπότιτλο «Πολλοί κάτοικοι προβάλλουν αντίσταση στην τουριστική ανάπτυξη και την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων».

Η εφημερίδα της Κολωνίας σημειώνει: «Εκτός από κλασικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλα και συχνότερα για μικρότερα, μέχρι πρότινος, λιγότερο γνωστά νησιά.

Δεν είναι ωστόσο όλοι οι κάτοικοι ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη. Πιο πολλά ξενοδοχεία σημαίνει περισσότερες πισίνες και ακόμα περισσότερα ντους. Πολλά νησιά όμως αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα λειψυδρίας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Εάν αυξηθεί η κατανάλωση νερού, θα πρέπει αναγκαστικά να κατασκευαστούν μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, οι οποίες απαιτούν επενδύσεις εκατομμυρίων. Παράλληλα ενδέχεται να δημιουργηθούν αιολικά ή ηλιακά πάρκα, τα οποία πολλοί κάτοικοι των νησιών δεν θέλουν».

Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει ένα παράδειγμα: «Στις αρχές Μαρτίου ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος κατάφεραν στην Ζακύνθο μετά από πολλές να αποτρέψουν ένα ξενοδοχειακό πρότζεκτ στο μικρό γειτονικό νησί Μαραθονήσι. Μετά από πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου αποφάσισε την διακοπή της κατασκευής, παρά το γεγονός ότι οι εκσκαφείς βρίσκονταν επί τόπου».

Σε άλλο σημείο η εφημερίδα της Κολωνίας παρατηρεί: «Πολίτες και τοπικοί άρχοντες επικρίνουν το γεγονός ότι η διαδικασία χορήγησης άδειας από τις πολεοδομίες δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τη βιωσιμότητα. Δεν είναι μυστικό στην Ελλάδα ότι στη διαδικασία χορήγησης αδειών παρατηρούνται συχνά φαινόμενα δωροδοκίας».

Πηγή: DW