
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Σαφείς τάσεις βελτίωσης της εποχικότητας στον ελληνικό τουρισμό και δη στον ξενοδοχειακό κλάδο αποτυπώνει η Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024, την οποία πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και παρουσιάστηκε σήμερα.
Ταυτόχρονα, η Έρευνα καταγράφει την ενίσχυση της συμβολής του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία. Ειδικότερα σταχυολογώντας τη μελέτη παρατηρείται:
- Σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης με την πληρότητα και τις τιμές να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι, ενώ υπάρχει σαφής τάση ενίσχυσης τους μήνες εκτός αιχμής, η οποία αποτυπώνεται με την αύξηση της πληρότητας και της τιμής στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Ειδικότερα η λειτουργία των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας φαίνεται να παγιοποιείται γύρω στους 5,7-5,8 μήνες – ενώ παρουσιάζεται και ομοιογένεια ανάμεσα στις κατηγορίες. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο το 2024 κυμάνθηκε στα επίπεδα του 2023 (53% και 48%, αντίστοιχα).
- Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δις ευρώ.
- Η συνολική συμβολή (άμεση και έμμεση) στο παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας φτάνει στα 17.814,9 εκατ. ευρώ και ανέρχεται στο 5,9% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, έναντι του 4,8% το 2023.
- Ο ξενοδοχειακός κλάδος για το 2024 υποστήριξε συνολικά (άμεσα και έμμεσα) πάνω από 340.000 θέσεις απασχόλησης. Από αυτές περίπου οι 143.000 θέσεις συνιστούν έμμεσες θέσεις που δημιουργήθηκαν σε άλλους κλάδους.
- Ο ξενοδοχειακός κλάδος εκτιμάται ότι συνέβαλε στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 7,9 δις ευρώ.
Ενώ συνολικά για τη δεκαετία 2015-202 η μέση αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού ήταν 4%, τα ξενοδοχεία 5* αυξήθηκαν κατά 103%, τα ξενοδοχεία 4* κατά 43% και τα ξενοδοχεία 3* κατά 23%. Στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 20% περίπου.
Επιπλέον, στην Έρευνα σημειώνεται πως οι συνολικές επενδύσεις των ξενοδοχείων για το 2024, ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του τζίρου των ξενοδοχείων. Από αυτά 200 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας.
Επισημαίνεται ακόμη ότι, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε μόλις κατά 4% και των δωματίων κατά 11%, όπου μάλιστα διαπιστώνεται η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι τα ξενοδοχεία αυτά που ευθύνονται για φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης τουριστικών ροών σε συγκεκριμένους τουρισμούς.
Αναφορικά με την Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Έρευνά μας, επιβεβαιώνει πως ο ξενοδοχειακός κλάδος εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική με θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Με τις κατάλληλες πολιτικές πρέπει να προστατευτούν και να ενισχυθούν τα ελληνικά ξενοδοχεία καθώς αποτελούν σταθερό πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής προόδου σε όλη την Ελλάδα και έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν ακόμη περισσότερα».
Δείτε αναλυτικά τη μελέτη του ΙΤΕΠ εδώ