Σύνταξη tourismtoday.gr

Η παγκόσμια ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, μετρημένη σε χιλιόμετρα εσόδων επιβατών (RPKs), αυξήθηκε κατά 13,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Η συνολική χωρητικότητα επιβατών (μετρούμενη σε διαθέσιμα χιλιόμετρα θέσεων, ASK) ήταν στο +12,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Η συνολική ζήτηση επιβατών (συμπεριλαμβανομένων διεθνών και εγχώριων ταξιδιών) στην Αφρική, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή ήταν μεταξύ +10% και +11% από έτος σε έτος, με την Ασία-Ειρηνικό να σημειώνει άνοδο 24,2% στο ένα άκρο του το φάσμα και η Βόρεια Αμερική σημειώνουν αύξηση 6,3% από την άλλη.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν ετήσια άνοδο 11,6% στη ζήτηση για διεθνή ταξίδια, ενώ η χωρητικότητα αυξήθηκε 11,4% και ο μέσος συντελεστής φορτίου κινήθηκε οριακά στο +79,9%.

Η IATA σημείωσε ότι η διεθνής ταξιδιωτική ζήτηση αυξήθηκε επίσης σε όλες τις περιοχές, με τα μεγάλα δρομολόγια από την Ασία-Ειρηνικό να παρουσιάζουν «εξαιρετική ανάπτυξη». Ωστόσο, ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Κίνας βρίσκεται μόλις στο 16,5% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

«Η ζήτηση για ταξίδια είναι μεγάλη και υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι αυτό θα συνεχιστεί στην κορυφαία ταξιδιωτική σεζόν του καλοκαιριού», δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι κρίσιμο να έχουμε την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε αυτή τη ζήτηση και να εξασφαλίσουμε μια εμπειρία ταξιδιού χωρίς προβλήματα για τους επιβάτες.

«Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθεί επείγουσα πρόοδος για την επίλυση ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και για τα αεροδρόμια και τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας να είναι πλήρως στελεχωμένα και λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση, είπε.

Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες είναι έτοιμες για εξυπηρέτηση και βοήθεια πελατών όταν προκύπτουν λειτουργικά ζητήματα, έχουν βαρεθεί να επωμίζονται το κόστος όταν οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις είναι αποτέλεσμα κακής προετοιμασίας σε άλλα μέρη της αλυσίδας αξίας».