Ο κίνδυνος μετάδοσης Covid-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων είναι πολύ χαμηλός, αρκεί να υπάρχουν προφυλάξεις.

Αυτό υποστηρίζει μία άλλη νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ο κίνδυνος είναι πολύ πιο κάτω από άλλες δραστηριότητες ρουτίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως τα ψώνια ή ένα δείπνο στο εστιατόριο. Αρκεί να χρησιμοποιείται μάσκα και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, οι κίνδυνοι μετάδοσης μπορούν να “μειωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέσω του συνδυασμού μέτρων ελέγχου”.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Airlines for America. Την εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί τις American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines και άλλες καθώς και μια κοινοπραξία κατασκευαστών αεροσκαφών, εξοπλισμού και φορέων εκμετάλλευσης αεροδρομίων.

Τα αποτελέσματα της γίνονται γνωστά, καθώς οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Αφού η ζήτηση επιβατών παραμένει κάτω από 65% σε ετήσια βάση λόγω του Covid-19.

Οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ εκτελούν μόλις 50% τις πτήσεις που έκαναν το 2019. Και ορισμένοι ανακοίνωσαν πρόσφατα νέα σχέδια για τον τερματισμό του αποκλεισμού των μεσαίων θέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μελέτη υπογραμμίζει πως τα επιβατικά αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού που ανανεώνουν τον αέρα της καμπίνας κατά μέσο όρο κάθε 2-3 λεπτά.
Και αφαιρούν περισσότερο από το 99% των σωματιδίων του μεγέθους που προκαλούν SARS-CoV-2.