Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020, ο δείκτης υγείας Skift Travel Health ξεπέρασε το 100, σημάδι ότι ο παγκόσμιος τουρισμός ανακάμπτει. Κάθε περιοχή του δείκτη παρουσίασε ανάπτυξη τον τελευταίο μήνα.

Ο Απρίλιος 2023 σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο. Την πλήρη ανάκαμψη των ταξιδιών από την πανδημία, όπως μετρήθηκε από τον Skift Travel Health. Και είναι ρεκόρ, με τον δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο που επιτεύχθηκε τελευταία φορά το 2019.

Το Travel Health Index είναι ένα εργαλείο της Skift Research για την παρακολούθηση της απόδοσης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Ο παγκόσμιος δείκτης βρίσκεται επί του παρόντος στις 101 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή Skift

Στο χαμηλότερο σημείο του, ο δείκτης έφτασε στις 20 τον Απρίλιο του 2020.
Αυτό σήμαινε ότι η ταξιδιωτική απόδοση είχε πέσει στο 20% των επιπέδων τον Απρίλιο του 2019. Η ταξιδιωτική ανάκαμψη έχει προχωρήσει πολύ από τότε.

Περιφερειακά κέρδη

Ενώ η Λατινική Αμερική ηγείται του δείκτη, η Ασία-Ειρηνικός, η Μέση Ανατολή και η Αφρική ξεπέρασαν επίσης τα προ-πανδημικά επίπεδα τον μήνα. Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη δεν πέτυχαν την πλήρη ανάκαμψη.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής υπήρξε η πιο ανθεκτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας . Μετά την αρχική ύφεση το 2020, όταν ο περιφερειακός δείκτης ταξιδιών έπεσε στο 21, τα ταξίδια ανέκαμψαν γρήγορα το επόμενο έτος.

Η ταξιδιωτική ανάκαμψη του Μεξικού επιταχύνθηκε και στις αρχές του 2022, η περιοχή όχι απλώς είχε ανακάμψει από την πανδημία, αλλά ξεπέρασε τα επίπεδα απόδοσης πριν από την πανδημία.

Πηγή Skift

Δεν έχουν ανακάμψει όλες οι χώρες

Από τον Απρίλιο του 2023, 13 από τις 22 χώρες που παρακολουθήθηκαν έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Ενώ τα ποσοστά ανάκαμψης του Χονγκ Κονγκ και της Ρωσίας 77% και 63%, αντίστοιχα, έσυραν τον δείκτη προς τα κάτω, οι ισχυρές επιδόσεις άλλων χωρών μπόρεσαν να το αναπληρώσουν.

Πηγή Skift

Η Κίνα και η πανάκεια του ταξιδιού

Ο μακροχρόνιος αγώνας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αμβλύνθηκε όταν η Κίνα άνοιξε ξανά για ταξίδια.

Πηγή Skift

Η ταξιδιωτική “υγεία” της Κίνας ήταν ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση της περιοχής.
Αυτό φαίνεται στην απότομη άνοδο των επιδόσεων της περιοχής μετά την επιστροφή της Κίνας τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.

Η  Πρωτοχρονιά καθώς και η γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς προκάλεσαν την ταξιδιωτική αισιοδοξία στην Ασία-Ειρηνικό. Αν και τα διεθνή ταξίδια παραμένουν κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, η περιοχή ανέκαμψε πλήρως από τον Μάρτιο του 2023 και μετά, λόγω της εγχώριας ταξιδιωτικής έκρηξης.

Άλλες χώρες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχουν επωφεληθεί από τα ταξίδια από την ηπειρωτική Κίνα, ενισχύοντας τον δείκτη.

Από τον Απρίλιο του 2023, η περιοχή είναι 3 μονάδες πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κόσμος συνειδητοποίησε επίσης τις ταξιδιωτικές δυνατότητες της Ινδίας όταν σταμάτησαν τα κινεζικά ταξίδια. Η Ινδία, η πρωτοπόρος στην ανάκαμψη της Ασίας-Ειρηνικού, ξεπέρασε για πρώτη φορά τις επιδόσεις πριν από την πανδημία τον Μάιο του 2022.

Ο τομέας ενοικίασης διακοπών οδήγησε την ανάκαμψη της διαμονής

Ο τομέας ενοικίασης διακοπών κέρδισε δημοτικότητα μέσω της πανδημίας, ανακάμπτοντας ταχύτερα από τα ξενοδοχεία.

Πηγή Skift

Ο δείκτης του κλάδου ξεπέρασε αρχικά τις επιδόσεις του 2019 τον Ιανουάριο του 2022 κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και έκτοτε έχει ανέβει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Από τον Ιανουάριο του 2023, τα ενοίκια διακοπών είναι 30-40 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα επίπεδα απόδοσης του 2019. Αυτό το κύμα, ωστόσο, μπορεί να επιβραδύνει.

Πηγή Skift

Ο τομέας των αερομεταφορών συνεχίζει να ανταποκρίνεται

Ο τομέας των αερομεταφορών ήταν ο πιο αργός σε ανάκαμψη, λόγω προκλήσεων όπως το υψηλό κόστος καυσίμων, οι περιορισμοί στην εργασία και η πλήρης στασιμότητα της εναέριας κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κλάδος είχε μια σταθερή ανοδική τροχιά από τα τέλη του 2022. Από τον Απρίλιο του 2023, ανέκαμψε κατά 85%.

Οι μετρήσεις απόδοσης των αερομεταφορών τμηματοποιημένες ανά αναζητήσεις πτήσεων, κρατήσεις πτήσεων και επιδόσεις πτήσεων υπογραμμίζουν ότι, ενώ οι αναζητήσεις πτήσεων ήταν υψηλές σε όλες τις περιοχές εκτός από τη Βόρεια Αμερική, η περιοχή της Βόρειας Αμερικής είχε ανακτήσει το 94 τοις εκατό των κρατήσεων πτήσεων τον Απρίλιο του 2023.

Πηγή Skift

Οι κρατήσεις πτήσεων στην Ασία-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι χαμηλές.
Το ίδιο μοτίβο μπορεί να παρατηρηθεί στην απόδοση πτήσης (πραγματικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν). Η Λατινική Αμερική ηγείται σταθερά όσον αφορά την αύξηση των επιδόσεων των αερομεταφορών.

Οι τιμές, όχι ο όγκος, οδηγούν σε ανάκαμψη

Οι υψηλές τιμές έχουν τροφοδοτήσει την ανάκαμψη, παρόλο που ο όγκος των ταξιδιών δεν έχει ανακάμψει πλήρως.

Η μέση αξία συναλλαγής για διαμονή σε ξενοδοχεία έχει αυξηθεί κατά 13% παγκοσμίως σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, τα τμήματα Ομάδων και Οικογένειας είχαν απόδοση πάνω από το μέσο όρο.

Πηγή Skift

Σημαντική ανάπτυξη παρατηρήθηκε στο τμήμα Οικογένειας, το οποίο τώρα έχει αυξηθεί κατά 12% από τα επίπεδα του Απριλίου 2019. Σύμφωνα με στοιχεία της TravelgateX, ακόμη και το τμήμα Solo, το οποίο φαίνεται να είναι το πιο ευαίσθητο στις τιμές, αυξήθηκε κατά 12% από τα επίπεδα του 2019