Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα ταξίδια μετά την πανδημία κινήθηκαν ανοδικά οδηγώντας σε έκρηξη του overtourism. Ωστόσο η Ευρώπη δεν φαίνεται να πτοείτε από τις προειδοποιήσεις για τον υπερτουρισμό, αν και το φαινόμενο κυριάρχησε σε συζητήσεις τόσο το 2023, όσο και πέρυσι.

Παρά τους σαρωτικούς κανονισμούς, όπως τουριστικά τέλη, φόρο διαμονής και περιορισμούς εισόδου, ο ξενοδοχειακός τομέας στην Γηραιά Ήπειρο διέλυσε τις προσδοκίες.

H αναμενόμενη επιβράδυνση της απόδοσης των ξενοδοχείων δεν υλοποιήθηκε ποτέ πλήρως. Αντίθετα, η ζήτηση αυξήθηκε παράλληλα με αυτές τις πολιτικές, υποδηλώνοντας μια αυξανόμενη όρεξη για ευρωπαϊκούς προορισμούς, ακόμη και με πρόσθετο κόστος και πολυπλοκότητα για τους ταξιδιώτες.

Πληρότητα και ADR στα ύψη

Οπως αποκαλύπτουν STR και CoStar, η πληρότητα στα ξενοδοχεία και η μέση ημερήσια τιμή (ADR) εκτοξεύονται με σχεδόν +10% το 2024.

Η ισχυρή διεθνής ζήτηση, τα καθυστερημένα ταξίδια μετά την πανδημία και οι επιθετικές στρατηγικές εσόδων στα ξενοδοχεία τροφοδότησαν την άνοδο των κρατήσεων σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Βενετία και η Λισαβόνα, αποδεικνύοντας τον διαρκή μαγνητισμό της Ευρώπης και την ανθεκτικότητα της αγοράς.

Η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και δύναμη το 2024, ακόμη και εν μέσω ενός κύματος στρατηγικών μετριασμού του υπερτουρισμού που αναπτύσσονται σε δημοφιλείς προορισμούς.

Σε πόλεις όπως η Βενετία, το Άμστερνταμ και η Αθήνα, όπου οι κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει νέες πολιτικές, όπως τέλη εισόδου τουριστών, αυξημένους φόρους διαμονής και περιορισμούς μάρκετινγκ, η ζήτηση για ταξίδια παραμένει ισχυρή.

Αντί να μειώνουν την απόδοση του ξενοδοχείου, αυτά τα ρυθμιστικά μέτρα φαίνεται ότι είχαν ελάχιστη επίδραση στους βασικούς δείκτες απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της πληρότητας των ξενοδοχείων και της ADR.

Πηγή: STR / CoStar
  • Το 2024 υπήρχαν πάνω από 948 εκατ. τουρίστες στη δυτική Ευρώπη, αύξηση 6% σε ετήσια βάση και περίπου +7% σε σχέση με το 2019.
  • Πάνω από το 55% αυτών των επισκεπτών πέρασαν τουλάχιστον μία νύχτα στον προορισμό τους.
  • Οι Αμερικανοί αντιστοιχούν σε πάνω από 35 εκατ. από τις συνολικές διανυκτερεύσεις.

Διανυκτερεύσεις συμπίεσης και η θέση της Αθήνας

Έξι από τις 12 ευρωπαϊκές αγορές με έντονο τουρισμό σημείωσαν μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων συμπίεσης (επίπεδα πληρότητας 95% ή υψηλότερα) μεταξύ 2023-2024.

Οι μειούμενες αγορές περιελάμβαναν την Αθήνα, τη Βαρκελώνη, τη Φλωρεντία, τη Λισαβόνα, το Μιλάνο και τη Ρώμη.

  • Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Φλωρεντία, η οποία μείωσε τον συνολικό αριθμό των νυχτών συμπίεσης το 2024 σε 49 από 74 το προηγούμενο έτος (-34%).
  • Οι νύχτες συμπίεσης της Αθήνας το 2024 μειώθηκαν 11% στις 82, ενώ η Βαρκελώνη μείωσε τις νύχτες συμπίεσης κατά 5% σε 132.
  • Το Εδιμβούργο, το Δουβλίνο και το Λονδίνο οδήγησαν την περιοχή σε νύχτες συμπίεσης , σηματοδοτώντας τη διατήρηση της υψηλής ζήτησης.
  • Ενώ ορισμένες πόλεις παρουσίασαν μικρή μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων συμπίεσης, η συνολική τάση πληρότητας παρέμεινε σταθερή ή ακόμη και βελτιωμένη.
  • Η αύξηση της πληρότητας από έτος σε έτος ήταν εμφανής σε αρκετές δευτερεύουσες αγορές, όπως το Πόρτο, το Μπιλμπάο και το Μπορντό.
Πηγή: STR / CoStar

Μοτίβα ADR και εμφάνιση ισχύος τιμολόγησης

Τα υψηλά ποσοστά πληρότητας έχουν μεταφραστεί άμεσα σε κέρδη από τις τιμές για τους ξενοδόχους, αν και η σχέση μεταξύ πληρότητας και ADR ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την αγορά.

Σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Βενετία, η Λισαβόνα και το Λονδίνο, υπάρχει μια σχετικά γραμμική σχέση μεταξύ πληρότητας και ADR, η υψηλότερη ζήτηση συσχετίζεται με αναλογικά μεγαλύτερα ποσοστά.