Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το επιχειρηματικό κλίμα του ταξιδιωτικού κλάδου (ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators) στην Γερμανία μειώθηκε 18,4 μονάδες στις 19,2 μονάδες τον Μάιο του 2023 -εποχικά διορθωμένο- σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η σημαντική πτώση οφείλεται στο ότι η έκρηξη κρατήσεων πρώτου τριμήνου πλέον εξασθενεί, δείχνει ο Ifo Business Climate Index.

Οι ανοιξιάτικοι μήνες έρχονται σε αντίθεση με την ισχυρή περίοδο του προηγούμενου έτους, τότε που οι ταξιδιωτικές κρατήσεις ανέκαμψαν έντονα μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με το Ifo Institute, η διάθεση στην γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία εξακολουθεί να είναι πολύ καλή. Αυτό μάλλον οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη του τζίρου.

Εποχικά προσαρμοσμένες 74,3 μονάδες καταγράφηκαν τον Μάιο, 1,6 μονάδες περισσότερες από τον Απρίλιο του 2023.
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι 12,8 μονάδες επιτεύχθηκαν στην αξιολόγηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών. Τον Απρίλιο του 2023, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 5,6 μονάδες.

Περαιτέρω αυξήσεις τιμών

Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες του τουρισμού αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται (Μάιος: 40,4 μονάδες, Απρίλιος: 39 μονάδες).

Αυτό συνοδεύεται αναπόφευκτα από αύξηση του κύκλου εργασιών. Οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Νωρίτερα ο Sven Schikarsky, επικεφαλής προϊόντων της Dertour, της ITS και της Meiers Weltreisen, εξήγησε ότι ο πληθωρισμός και η “ενεργειακή κρίση δεν οδήγησαν έκρηξη φθηνών τμών”.
Από την πλευρά του ο Sebastian Ebel επικεφαλής της TUI μίλησε για μια “ισχυρή τάση κρατήσεων” και απέκλεισε ένα καλοκαίρι της τελευταίας στιγμής.