Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η περιορισμένη ζήτηση για ταξίδια μετά την πανδημία δεν έχει ακόμη υποχωρήσει. Αυτό φαίνεται στις κρατήσεις από την Γερμανία για χειμερινές διακοπές. Ωστόσο, σχεδόν και οι μισές κρατήσεις του Νοεμβρίου 2022 αφορούν την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν, σύμφωνα με την ανάλυση πωλήσεων, από το Travel Data & Analytics (TDA).

Οι εισπράξεις από πωλήσεις για τις χειμερινές διακοπές τον Νοέμβριο ήταν 27% υψηλότερες από τον προηγούμενο μήνα και επίσης σημαντικά υψηλότερες από τις εισπράξεις του αντίστοιχου μήνα του 2019, βελτιώνοντας το ισοζύγιο της χειμερινής περιόδου κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο μείον 19% στο τρέχον επίπεδο κράτησης.

Οι κρατήσεις για χειμερινές διακοπές είναι 24% υψηλότερες από τα επίπεδα πωλήσεων του Νοεμβρίου 2018 και 11% υψηλότερες από τον Νοέμβριο του 2019, υποδεικνύοντας ότι η μείωση στη συγκράτηση κρατήσεων είναι ήδη εμφανής τη χειμερινή περίοδο.

Το ένα τρίτο του μηνιαίου τζίρου, αντιστοιχεί σε διακοπές και κρουαζιέρες μεγάλων αποστάσεων και εξίσου από προορισμούς διακοπών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ζήτηση για την Τουρκία αυξάνεται ραγδαία

Η Τουρκία παρουσιάζει ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη με συν 23% σε σύγκριση με τον χειμώνα 2018/19.
Αλλά και η Αίγυπτος είναι ήδη κοντά στο επίπεδο πριν από τον κορωνοϊό (-1%).
Τα Κανάρια Νησιά, από την άλλη, ξεχωρίζουν ξεκάθαρα ως ο κορυφαίος σε πωλήσεις και πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς τη χειμερινή περίοδο.

Τώρα οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται στο επίκεντρο των Γερμανών. Στο 48%, σχεδόν το ήμισυ του κύκλου εργασιών των κρατήσεων τον Νοέμβριο του 2022 αντιστοιχεί ήδη στις καλοκαιρινές διακοπές του 2023.

Ωστόσο, τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών όσο και ακόμη περισσότερο ως προς τον όγκο του κύκλου εργασιών, οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από το επίπεδο του 2019.

Ο εισερχόμενος τζίρος τον Νοέμβριο είναι 23% χαμηλότερος και σωρευτικά η καλοκαιρινή σεζόν του 2023 είναι 35% πίσω από το τρέχον επίπεδο κρατήσεων όσον αφορά στον τζίρο.

Το έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί

Η περασμένη θερινή περίοδος του 2022 απέδειξε ότι ένα τέτοιο έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η επερχόμενη θερινή περίοδος του 2023 παρουσιάζει σωρευτική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 27%.

Όσον αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη, ο πληθωρισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Κατά τη θερινή περίοδο του 2022, καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση για ταξίδια, επειδή η ταξιδιωτική βιομηχανία παρέμεινε σε αγρανάπαυση για δύο χρόνια πανδημίας.

Ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί απειλούνται από τον πληθωρισμό

Εθνικές και διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι οι προϋπολογισμοί των Γερμανών για διακοπές είχαν πραγματικά διογκωθεί.

Ωστόσο, περαιτέρω πληθωριστικές εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά κρατήσεων των Γερμανών.
Το αν θα συμβεί αυτό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξία που αποδίδουν οι Γερμανοί στις διακοπές τους.

Η Τουρκία, με την ελκυστική αναλογία τιμής-απόδοσης, θα μπορούσε να αποδειχθεί ο ωφελούμενος σε ένα οικονομικά ασταθές περιβάλλον. Στο τρέχον επίπεδο κρατήσεων, κανένας άλλος προορισμός διακοπών δεν έχει μεγαλύτερη ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές το 2023.