Καθώς ο τουρισμός “παίρνει μπρος” αργά σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κυκλοφόρησε νέα δεδομένα μετρώντας τον αντίκτυπο του Covid-19 στον τομέα.

Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία θα καταγράψει τουλάχιστον 850 εκατομμύρια λιγότερα διεθνή ταξίδια φέτος από ότι πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Προβλέπει περίπου 850 εκατομμύρια έως 1,1 δισεκατομμύρια λιγότερα διεθνή ταξίδια φέτος, σε σχέση με το 2019. Και απώλεια εσόδων μεταξύ 910 δισεκατομμυρίων και 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο UNWTO προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Μετά από αρκετούς μήνες πρωτοφανούς διαταραχής, το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO αναφέρει ότι ο τομέας βρίσκεται σε τροχιά επανεκκίνησης σε ορισμένες περιοχές. Ιδίως στους προορισμούς του Βόρειου Ημισφαιρίου.

Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στα ταξίδια παραμένουν σε ισχύ στους περισσότερους παγκόσμιους προορισμούς. Και ο τουρισμός παραμένει ένας από τους χειρότερους επηρεασμένους τομείς.

Ο Οργανισμός τονίζει την ανάγκη υπευθυνότητας, ασφάλειας και προστασίας καθώς αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια. Και επαναλαμβάνει την ανάγκη για αξιόπιστη δέσμευση για υποστήριξη του τουρισμού ως πυλώνα ανάκαμψης, σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Επανεκκίνηση του τουρισμού με υπεύθυνο τρόπο και προτεραιότητες

Η σταδιακή άρση των περιορισμών σε ορισμένες χώρες, μαζί με τη δημιουργία “ταξιδιωτικών διαδρόμων”, την επανέναρξη ορισμένων διεθνών πτήσεων και τα βελτιωμένα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής, είναι μεταξύ των μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις στην επανεκκίνηση του τουρισμού.

“Η ξαφνική και μαζική πτώση του αριθμού των τουριστών απειλεί θέσεις εργασίας και οικονομίες, επανέλαβε ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι γενικός γραμματέας UNWTO.

Είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας η επανεκκίνηση του τουρισμού να αποτελεί προτεραιότητα και να διαχειρίζεται υπεύθυνα. Προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και με την υγεία και την ασφάλεια ως τον νούμερο ένα τομέα.

Μέχρι να πάρει μπρος πάλι η επανεκκίνηση του τουρισμού παντού, ο UNWTO ζητά και ισχυρή υποστήριξη για τον τομέα προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τα βήματα που έχουν αναλάβει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι μεμονωμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, για την οικονομική στήριξη του τουρισμού και τη δημιουργία των βάσεων για ανάκαμψη”.

Τι δείχνει το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO

Ενώ ο Απρίλιος αναμενόταν να είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους μήνες του έτους λόγω των διακοπών του Πάσχα, η σχεδόν καθολική εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών οδήγησε σε πτώση 97% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών.

Αυτό ακολουθεί μείωση 55% τον Μάρτιο. Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 44%. Κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες περίπου 195 δις δολαρίων από τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις.

Η Ασία και ο Ειρηνικός χτυπήθηκαν περισσότερο

  • Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ασία και ο Ειρηνικός ήταν οι πρώτες περιοχές που επλήγησαν από την πανδημία με το χειρότερο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Με τις αφίξεις να μειώνονται κατά 51% εκείνη την περίοδο.
  • Η Ευρώπη σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στο 44% για την ίδια περίοδο, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή (-40%), την Αμερική (-36%) και την Αφρική (-35%).

Στις αρχές Μαΐου, ο UNWTO παρουσίασε τρία πιθανά σενάρια για τον τουριστικό τομέα το 2020.

Που υπογραμμίζουν τη μείωση των αφίξεων μεταξύ 58% και 78%, ανάλογα με την ταχύτητα συγκράτησης του Covid-19 και τη διάρκεια των περιορισμών ταξιδιού και του κλεισίματος των συνόρων.

Από τα μέσα Μαΐου, ο UNWTO έχει εντοπίσει αύξηση του αριθμού των προορισμών που ανακοινώνουν μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Αυτές περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενισχυμένων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και πολιτικών που αποσκοπούν στην προώθηση του εσωτερικού τουρισμού.