Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η χωρητικότητα του κλάδου της κρουαζιέρας φέτος στην Ισπανία θα μπορούσε να φτάσει τα επίπεδα του 2019 -έτος κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του πλησίασε τα 6 δις ευρώ, συνεισφέροντας 2,8 δις. ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ- σύμφωνα με τα στοιχεία από την Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Ο όγκος κρουαζιέρας που έχει προγραμματιστεί για αυτό το οικονομικό έτος στην Ισπανία, θα είναι κοντά σε αυτόν του έτους πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Ισπανία θεωρείται μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο όσον αφορά στους εισερχόμενους επιβάτες κρουαζιέρας.

Το ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2018 με περισσότερους από 10,1 εκατομμύρια εισερχόμενους επιβάτες κρουαζιέρας και 4.360 κρουαζιερόπλοια, ξεπεράστηκε το 2019 με αύξηση 4,8% και πάνω από 10,6 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτά τα στοιχεία καθιστούν την Ισπανία τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε αριθμό επιβατών κρουαζιέρας, τοποθετώντας αρκετά ισπανικά λιμάνια μεταξύ των κορυφαίων στην ευρωπαϊκή κατάταξη, με τη Βαρκελώνη στην κορυφή της λίστας μεταξύ των top λιμένων στον κόσμο, ακολουθούμενη από τα λιμάνια των Βαλεαρίδων και των Καναρίων νησιά.

Ο διευθυντής της CLIA στην Ισπανία, Alfredo Serrano, επισημαίνει ότι πρόκειται για «πολύ καλά νέα καθώς δεν είναι μόνο μια αναγνώριση των αξιοθέατων της χώρας μας και του πλήθους των επιλογών που προσφέρουν οι προορισμοί μας, αλλά και ένα ακόμη βήμα προς την εδραίωση της ανάκαμψης, για πολλές παράκτιες περιοχές που επλήγησαν σκληρά από την παράλυση του τουρισμού».

Η CLIA ανέφερε ότι οι προοπτικές για τον τομέα της κρουαζιέρας στην Ισπανία φέτος είναι πολύ θετικές και ότι ο κλάδος έχει σημαντική οικονομική συμβολή για τις πόλεις στις οποίες αναπτύσσεται.

  • Για κάθε 24 επιβάτες κρουαζιέρας δημιουργείται το ισοδύναμο μιας θέσης πλήρους απασχόλησης.
  • Κατά μέσο όρο, κάθε κρουαζιερόπλοιο ξοδεύει 660 ευρώ για τους προορισμούς που επισκέπτεται κατά τη διάρκεια μιας επταήμερης κρουαζιέρας.

Περισσότεροι από 550.000 επιβάτες ισπανικής κρουαζιέρας το 2019

Tα στοιχεία της CLIA, δείχνουν ότι περισσότεροι από 550.000 ταξιδιώτες επέλεξαν διακοπές κρουαζιέρας στην Ισπανία το 2019, αριθμός που τοποθετεί την χώρα ως την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στην οικονομική συνεισφορά, η CLIA υπολόγισε ότι ο κλάδος δημιούργησε περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας και ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε σχεδόν 6 δις ευρώ.

Από τότε που ξεκίνησε η επανενεργοποίηση του τουρισμού μετά το δυσκολότερο στάδιο της πανδημίας, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια πελάτες έχουν ήδη ξεκινήσει ταξίδια κρουαζιέρας.

Σχεδόν το 100% των πλοίων που αποτελούν τον στόλο της CLIA αναμένεται να είναι σε υπηρεσία αυτόν τον μήνα Αύγουστο, με το 2022 να είναι ένα «ζωτικό» έτος ενόψει της ανάκαμψης του όγκου επιβατών πριν από την πανδημία (πάνω από 29 εκατομμύρια) το 2023.