της Εύας Οικονομάκη

Η ισχυρή επάνοδος της Ελλάδας ως προορισμού στον διεθνή τουριστικό χάρτη -μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης- αποτυπώνεται στα πρόσφατα στοιχεία του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, με βάση τα οποία η χώρα μας ως προς τις πτήσεις (αφίξεις/αναχωρήσεις) έχει ανακάμψει την εβδομάδα από 7 έως 13 Μαΐου στο 94% του 2019, με 1.305 δρομολόγια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Eurocontrol, η Ελλάδα καταγράφει άνοδο 6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκεται ταυτόχρονα στο μείον 6% συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Συνολικά, ο αριθμός των πτήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αποκατασταθεί στο 86% των επίπεδων πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την καλύτερη επίδοση έχει καταγράψει η Νορβηγία, η οποία έχει υπερβεί τα επίπεδα του 2019 κατά 1% και βρίσκεται στο 101% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Αντίστοιχα, η Τουρκία βρίσκεται στο 97%, η Πορτογαλία στο 96% και η Ισπανία στο 93% του 2019.

Τη 19η εβδομάδα του 2022, η αεροπορική κίνηση κατέγραψε άνοδο 1,1% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται μεγαλύτερη ανάκαμψη τον Ιούνιο, όταν και εκτιμάται ότι ο αριθμός των ημερήσιων πτήσεων σε καθημερινή βάση θα διαμορφωθεί σε 30.000 από 27.207 πτήσεις ανά ημέρα το διάστημα από 7 έως 13 Μαΐου.

Νέες πτήσεις

Ενδεικτικό της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού και δή των αερομεταφορών είναι οι προσθήκες νέων πτήσεων από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα την εβδομάδα του Πάσχα, οι αεροπορικές εταιρείες εγκαινίασαν πάνω από 10 νέα δρομολόγια, αξιοποιώντας τη διαφαινόμενη δυναμική των ελληνικών προορισμών για το φετινό καλοκαίρι.

Η Aegean, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, ξεκίνησε τρεις καινούργιες πτήσεις από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Ζυρίχη προς τη Θεσσαλονίκη και η χαμηλού κόστους ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair εγκαινίασε πέντε νέα δρομολόγια, Ρώμη – Ακτιο, Νιουκάστλ – Χανιά, Μπρατισλάβα – Χανιά, Βουκουρέστι – Θεσσαλονίκη και Νιουκάστλ – Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, η ολλανδική Transavia ξεκίνησε πτήσεις συνδέοντας για πρώτη φορά το Παρίσι με την Κεφαλονιά και τη Σκιάθο, ενώ η επίσης χαμηλού κόστους ουγγρική Wizz Air άρχισε τα δρομολόγια Λονδίνο – Χανιά.