Το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι ισχυρό: η σχέση του τουρισμού και της εργασίας συμβάλλει καθοριστικά ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Κουντουρά: “Ο τουρισμός επιταχυντής της βιώσιμης ανάπτυξης”

«Είναι ευθύνη όλων μας, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι η ψυχή του τουρισμού και της φιλοξενίας, με πιο στοχευμένες πολιτικές και δυναμικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν ένα πραγματικά καλύτερο μέλλονγια όλους, για τους νέους και τις νέες και τις επόμενες γενιές». Αυτό τονίζει σε μήνυμα της η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

“Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε ισχυρή οικονομική και κοινωνική δύναμη, που ξεπερνά τα σύνορα, αγγίζει όλους τους λαούς και δημιουργεί συνθήκες προόδου και ευημερίας για τις εθνικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει σήμερα το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και πάνω από το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ο τουρισμός είναι η γέφυρα που συμπαρασύρει στην ανάπτυξη όλους τους κλάδους -όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι κατασκευές-αποφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι ισχυρό: η σχέση του τουρισμού και της εργασίας συμβάλλει καθοριστικά ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Στη θητεία μου, ως Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας τα τέσσερα προηγουμενα χρόνια, με συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο αυξήσαμε πάνω από 35% τον εισερχόμενο τουρισμό, με συνεχή ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Κινητοποιήσαμε σειρά νέων επενδύσεων και εξασφαλίσαμε τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα.

Από το νέα μου θέση ως Ευρωβουλευτής , εργάζομαι για τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη του τουρισμού στην απασχόληση. Επεξεργάζομαι συγκεκριμένο σχέδιο λύσεων και προτάσεων ώστε μέσα από τον τουρισμό να καταπολεμήσουμε την ανεργία πιο δραστικά, και να δημιουργήσουμε νέες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας, με υψηλότερες αμοιβές. Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, και συνολικά να βελτιώσουμε τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξηςστην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην ανεργία και παράλληλα να εξελιχθεί σε επιταχυντή της ισορροπημένης ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και της ευημερίας.

Ήδη, με σειρά παρεμβάσεών μου διεκδίκησα ο τουρισμός να μπει υψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών-μελών, να συμπεριληφθεί δυναμικά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και να χαραχθεί η πρώτη ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική. Πιέζω ώστε να δημιουργηθεί άμεσα ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα καίρια ζητήματα -όπως η κλιματική αλλαγή, τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές, η ασφάλεια στα ταξίδια- αλλά και έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνει αυτή τη στιγμή η ευρωπαική και η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία από την πτώχευση κορυφαίου ταξιδιωτικού οργανισμού.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, οφείλουμε πάνω από όλα να τιμήσουμε τους εργαζομένους για την πολύτιμη προσφορά τους. Mέσα σε απαιτητικές συνθήκες, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, για να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και αποτελούν πρεσβευτές των προορισμών.

Είναι ευθύνη όλων μας, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι η ψυχή του τουρισμού και της φιλοξενίας, με πιο στοχευμένες πολιτικές και δυναμικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν ένα πραγματικά καλύτερο μέλλονγια όλους, για τους νέους και τις νέες και τις επόμενες γενιές”.

Κόνσολας: “Τουρισμός είναι η Δημιουργική Ελλάδα”

“Για την Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ανάπτυξης και της δημιουργίας”, τονίζει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας.

“Αυτό ακριβώς εκφράζει ο τουρισμός, είναι η Δημιουργική Ελλάδα.

Αυτή που στάθηκε όρθια στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, η Ελλάδα της εξωστρέφειας και της ευελιξίας, η Ελλάδα που μπορεί και στέκεται στα πόδια της και ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο.

H σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, στην Ελλάδα, όμως ο τουρισμός κυριαρχεί καθημερινά.
Είναι η βαριά μας βιομηχανία, η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και κερδίζει.

Είναι ο τομέας που συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ, στην απασχόληση.

Η δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να είναι ο τουρισμός το μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας.

Με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ουσιαστική αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης», συμπλήρωσε ο κ. Κόνσολας.

Τάσιος: “Σοκ για τον παγκόσμιο τουρισμό η κατάρρευση της Thomas Cook”

“H σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εορτασμούς καθώς βρίσκει τον παγκόσμιο τουρισμό σε κατάσταση σοκ μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και θυγατρικών της”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού .

“Το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι πρωτόγνωρο και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματά της προς την κανονικότητα.

Ο τουρισμός, όπως αποδείχθηκε και μέσα στην κρίση, είναι η “καρδιά” της πραγματικής οικονομίας και ο “αιμοδότης” των τοπικών κοινωνιών που στηρίζονται σε αυτόν.

Αρρυθμίες ή πολύ περισσότερο ένα “έμφραγμα” στον τουρισμό, μπορούν να επιφέρουν συστημικούς κλυδωνισμούς μεγάλης έκτασης και έντασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Η ΠΟΞ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους αλλά και την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της, μαζί με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε “ανοιχτή γραμμή” με το Υπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία. Είναι ώρα άμεσης δράσης.

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η γρήγορη και αποφασιστική στήριξη του κλάδου είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα, την κοινωνική συνοχή.

Ο τουρισμός μας αφορά όλους και τα ξενοδοχεία πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθια.

Η κοινή βούληση όλων να μην επιτρέψουμε την ανακοπή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, επιβάλλει άμεσες και πρακτικές λύσεις που θα περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκταση της ζημιάς και κυρίως, θα δημιουργούν τα κατάλληλα “αντισώματα” ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας.

Διαφορετικά, θα είναι τέτοιας έκτασης η ζημιά που δύσκολα θα μπορέσει να συνέλθει η ελληνική οικονομία σε αυτή τη φάση που βρίσκεται.

Συνεπώς αντί μιας παγκόσμιας γιορτής έχουμε ένα μείζον εθνικό θέμα. Γι αυτό και απαιτείται εθνική διαχείριση. Όλοι μαζί, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε για άλλη μια φορά να τα καταφέρουμε”, συμπλήρωσε ο κ.Τάσιος.