Στα πιο βιώσιμα μεταφορικά μέσα όπως το λεωφορείο και το τρένο αντί του αεροπλάνου φαίνεται πως κατευθύνονται οι ταξιδιώτες. Αυτό καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας κρατήσεων ταξιδίων Omio. Συγκεκριμένα δημοσίευσε την Έκθεση Κινητικότητας της ΕΕ, η οποία συνέκρινε τα εσωτερικά δεδομένα για για κρατήσεις τρένων, λεωφορείων και πτήσεων από την περίοδο πριν από την πανδημία μέχρι σήμερα. Οι χώρες που συμμετείχαν είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ταξίδια με λεωφορείο αυξήθηκαν κατά 22% αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο οι κρατήσεις τρένων μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με τις κρατήσεις πριν από την πανδημία. Με τις ακυρώσεις πτήσεων και τις καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, η Omio κατέγραψε πτώση 53% στις κρατήσεις πτήσεων το περασμένο καλοκαίρι σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Σε σύγκριση με το 2019, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες ξόδεψαν 11% περισσότερο σε τρένα και αύξησαν τις δαπάνες για ταξίδια με λεωφορείο κατά 3%, με τις δαπάνες για οι πτήσεις αυξήθηκαν κατά 27%.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αυξάνονται – με τους περισσότερους ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση αυθημερόν

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, έχει σημειωθεί σημαντική και διαρκής αύξηση στον αριθμό των κρατήσεων που πραγματοποιούνται σε αυθημερόν ταξίδια, με την πλειονότητα των κρατήσεων να γίνονται το πολύ μια εβδομάδα νωρίτερα. Σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, η Omio αναφέρει αύξηση 165% στις κρατήσεις που πραγματοποιούνται την ημέρα του ταξιδιού και μείωση 50% στις κρατήσεις 31+ ημέρες πριν.

Τα ταξίδια μικρής απόστασης έχουν προτεραιότητα

Με το κλείσιμο των διεθνών συνόρων και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται, τα ταξίδια μικρής απόστασης (λιγότερο από 250 μίλια) με τη χρήση χερσαίων μέσων μεταφοράς για αυτές τις αποστάσεις έχουν αυξηθεί, υπονοώντας μια προτίμηση για ταξίδια που είναι πιο κοντά στο σπίτι.

Τα ταξίδια με λεωφορείο άνω των 745 μιλίων μειώθηκαν κατά 73% το 2019, ενώ τα μικρότερα ταξίδια κάτω των 250 μιλίων αυξήθηκαν κατά 8%. Στις σιδηροτροχιές, σημειώθηκε σημαντική πτώση 93% στις διαδρομές με τρένο άνω των 745 μιλίων σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, ενώ οι διαδρομές κάτω των 250 μιλίων αυξήθηκαν κατά 4%.

Οι κρατήσεις πτήσεων ήταν αρκετά συνεπείς όσον αφορά στην απόσταση που διανύθηκε με μια μικρή αύξηση 3% στις πτήσεις μικρών αποστάσεων (κάτω από 250 μίλια) και 2% στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων (πάνω από 745 μίλια). Οι πτήσεις μεσαίας απόστασης προς προορισμούς 250-500 μίλια μακριά μειώνονται κατά 6%.

Τα ταξίδια εσωτερικού ήρθαν για να μείνουν

Καθώς τα σύνορα έκλεισαν, οι άνθρωποι αναζητούσαν παρηγοριά σε ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι. Φαινομενικά, τους άρεσε αυτό που βρήκαν, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που κάνουν διακοπές συνεχίζει να αυξάνεται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί τη μέση τάση της ΕΕ, όπου η Omio έχει μείωση 52% στα διασυνοριακά ταξίδια και 8% αύξηση στα ταξίδια εσωτερικού, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019. Ωστόσο, υπήρξε αύξηση στα διασυνοριακά ταξίδια σε σύγκριση για τα καλοκαίρια του 2020 όπου σημειώθηκε μείωση 64% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019 και το 2021 όταν η εταιρεία σημείωσε μείωση 78% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν όλο και περισσότερο σε ζευγάρια – συνειδητά συνδεδεμένοι

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα σόλο ταξίδια έγιναν ο κανόνας, αλλά το καλοκαίρι του 2022, η Omio είδε την άνοδο των ταξιδιών σε ζευγάρια. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Omio σημείωσε σημαντική αύξηση στις κρατήσεις για περισσότερα από ένα άτομα, ενώ η τάση κρατήσεων ταξιδιών για δύο παρέμεινε υψηλότερη από τις ίδιες περιόδους του 2019. Οι ομαδικές κρατήσεις άνω των 3 ατόμων δεν ήταν μια σταθερή συμπεριφορά . Οι μεμονωμένες κρατήσεις σταθεροποιήθηκαν, επιστρέφοντας στα ίδια (ή πολύ παρόμοια) ποσά σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.