Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουρισμός της Ινδίας βρίσκεται σε άνθηση καθώς όλο και περισσότεροι κάνουν ταξίδια στη χώρα με θρησκευτικό σκοπό.

Η χώρα της Νότιας Ασίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ινδουιστών στον κόσμο θα μπορούσε να δει επιπλέον 50 εκατομμύρια έως 100 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως λόγω του νέου Ram Mandir, ενός ναού στη βόρεια πόλη Ayodhya που εγκαινιάστηκε χθες Δευτέρα, σύμφωνα με το Jefferies Group.

Αυτό το αναμενόμενο κύμα στον νέο ναό είναι πολύ υψηλότερο από τους ετήσιους αριθμούς για το Ταζ Μαχάλ (6,5 εκατομμύρια) στην Ινδία, το Βατικανό της Ρώμης (9 εκατομμύρια) και τη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία (20 εκατομμύρια).

Άλλα θρησκευτικά αξιοθέατα στην Ινδία, όπως ο ναός Tirupati στην Άντρα Πραντές (25 εκατ. επισκέπτες ετησίως) και ο ναός Vaishno Devi στο Τζαμού και Κασμίρ 8 εκατ. επισκέπτες ετησίως έχουν επίσης ισχυρή πνευματική, ιστορική και πολιτιστική σημασία στην χώρα.

Σύμφωνα με μελέτη του Jefferies Group «θρησκευτικός τουρισμός εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο τμήμα του τομέα στην Ινδία.
Η δημιουργία ενός νέου θρησκευτικού τουριστικού κέντρου με βελτιωμένη συνδεσιμότητα και υποδομή θα δημιουργήσει ουσιαστικά μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο».

Τα ινδικά Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφτηκαν τον ναό Ram την ημέρα των εγκαινίων του, ενώ η μετάδοση της τελετής στο YouTube είχε πάνω από 11 εκατομμύρια προβολές.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πρόκειται να είναι η τέταρτη σε παγκόσμιο επίπεδο στις δαπάνες ταξίδια μέχρι το 2030 Ο τομέας αναμένεται να γίνουν μια αγορά 410 δις, αύξηση άνω του 170% από 150 δις δολάρια το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Booking.com.

«Η Ινδία έχει πολλά να προσφέρει σε κάθε είδους ταξιδιώτες, από παραλίες, ιστορικά ορόσημα, μέχρι πνευματικές τοποθεσίες, δήλωσε ο Santosh Kumar, διευθυντής της Booking.com σε Ινδία, Σρι Λάνκα, Μαλδίβων, Ινδονησία.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει την προώθηση του εγχώριου τουρισμού, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη βελτίωση της καθαριότητας, εστιάζοντας στη διατήρηση του νερού, προωθώντας τοπικά προϊόντα και υιοθετώντας ψηφιακές μεθόδους, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες».

Τα αεροπορικά ταξίδια απογειώνονται

Οι ινδικές αεροπορικές εταιρείες έχουν κάνει παραγγελίες για περισσότερα από 1.100 αεροπλάνα τους τελευταίους οκτώ μήνες, σηματοδοτώντας τεράστια ζήτηση για ταξίδια.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Indigo έκανε τη μεγαλύτερη παραγγελία εμπορικών αεροσκαφών στην ιστορία για 500 αεροσκάφη Airbus A320 που θα παραδοθούν μεταξύ 2030 και 2035, ξεπερνώντας τη συμφωνία της Air India για αγορά 470 αεροπλάνων από την Airbus και την Boeing τον ίδιο μήνα.

Η Akasa Air παρήγγειλε την περασμένη εβδομάδα 150 αεροπλάνα Boeing 737 MAX.
Η βελτιωμένη αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα της Ινδίας έχει κάνει τα ταξίδια ευκολότερα και βοήθησε στην ανάπτυξη του κλάδου.

Οπως διαπιστώνει η μελέτη της Jefferies Group μάρκες φιλοξενίας, όπως η Indian Hotels και η OYO, θα επωφεληθούν από την άνθηση του ινδικού τουρισμού.

«Εκτός από τα ξενοδοχεία, οι Ινδοί αναζητούν ολοένα και περισσότερο καταλύματα όπως διαμερίσματα, βίλες, ξενώνες και άλλα μοναδικά μέρη διαμονής», δήλωσε ο Kumar της Booking.com.