Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε ένα πλαίσιο γενικά πιο αργής οικονομικής ανάπτυξης, η ανάκαμψη στην παγκόσμια αεροπορική κίνηση συνεχίζει να υποστηρίζει τις προβλέψεις για επιστροφή στα επίπεδα του 2019 το 2024, επιβεβαίωσε η Marie Owens Thomsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA). 

Οι προθεσμιακές κρατήσεις παραμένουν ισχυρές, οι διεθνείς κρατήσεις επιταχύνονται παρά την επιμονή των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid-19 στην Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα. 

Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ

Η Marie Owens Thomsen σημειώνει ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει περίπου το 3% φέτος, το ήμισυ της ανάπτυξης που καταγράφηκε το 2021.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες θα φέρουν το κύριο βάρος των προκλήσεων που δημιουργεί αυτό», εξηγεί.

Ταυτόχρονα, η «θεαματική» αύξηση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιτοκίων στις αεροπορικές μεταφορές.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία

Όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία, η πρόβλεψη είναι για σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,4% μεταξύ 2019 και 2040.

Ο αντίκτυπος του Covid-19 και των σχετικών ταξιδιωτικών περιορισμών, ωστόσο, ήταν τέτοιος που υπολόγισε τη χαμένη κίνηση μεταξύ 2020 και 2022 ως ισοδύναμη με 1,8xRPK (έσοδα ανά επιβάτη και ανά χιλιόμετρο) του 2019.

Όπως υπογράμμισε «και το 2040, αν ισχύουν οι τρέχουσες προβλέψεις για τις αεροπορικές μεταφορές, η κίνηση θα εξακολουθεί να είναι 6% χαμηλότερη από τις προβλέψεις πριν από την πανδημία.»

Η Marie Owens Thomsen επισημαίνει ότι η αεροπορία είναι απαραίτητο συστατικό για την οικονομική ανάκαμψη, «για την παγκόσμια ευημερία και ανάπτυξη που αναγνωρίστηκε πριν από περισσότερα από 75 χρόνια από την Σύμβαση του Σικάγου το 1944».