Σύνταξη tourismtoday.gr

Ο υπερτουρισμός θα έχει από μερική έως ισχυρή επίδραση στις κρατήσεις στο μέλλον, όπως εκτιμούν 2 στους 3 ταξιδιωτικούς πράκτορες σε Γερμανία.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε τον Αύγουστο του 2024 η εταιρία συμβούλων Dr. Fried & Partner για λογαριασμό της μεγαλύτερης συμμαχίας ταξιδιωτικών γραφείων στη Γερμανία Quality Travel Alliance (QTA), στα μέλη της.

  • Οι πράκτορες πιστεύουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διαχείριση του overtourism δεν είναι αρκετά, με σχεδόν το 60% να πιστεύει ότι είναι από λίγο έως καθόλου αποτελεσματικά.
  • Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα τέλη εισόδου για τους ημερήσιους τουρίστες, όπως στη Βενετία. Περίπου οι μισοί θεωρούν το μέτρο κατάλληλο ή ακατάλληλο. Ωστόσο, περίπου το 56% τάσσεται υπέρ ενός τουριστικού φόρου που θα ωφελήσει την περιοχή, τις υποδομές ή τους κατοίκους.
  • Περισσότεροι από τους μισούς βλέπουν κριτικά την πολιτική συζήτηση γύρω από τον υπερτουρισμό. Θεωρούν ότι αυτό δυσχεραίνει τις πρακτικές λύσεις. Μόνο το 23% δεν βλέπει την πολιτικοποίηση του ως εμπόδιο στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων.
  • Σχετικά με την παρουσίαση περιοχών στους πελάτες το 60%, δηλώνει ότι χρειάζεται σημαντικά περισσότερη και λεπτομερέστερη ενημέρωση από τους προορισμούς.

Οπως υπογραμμίζει ο Thomas Bösl, εκπρόσωπος της QTA, είναι σημαντικό τα ταξιδιωτικά γραφεία να μπορούν να βασίζονται σε αξιόπιστες πληροφορίες από τους προορισμούς κατά την παροχή συμβουλών στους πελάτες. Επομένως, η άμεση ανταλλαγή πληροφόρησης μεταξύ των προορισμών και των ταξιδιωτικών γραφείων είναι «ουσιώδους σημασίας».