Με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της Ταϊλάνδης πριν από την κρίση του Covid, το μερικό άνοιγμα των συνόρων της χώρας στους ξένους τουρίστες την 1η Νοεμβρίου ήταν ένα επικίνδυνο βήμα για την ανατροπή της οικονομίας.

Η Τουριστική Αρχή της Ταϊλάνδης (TAT) έχει κάνει πολλές εικασίες για το πόσοι επισκέπτες θα επισκέπτονταν την Ταϊλάνδη το 2021 και το 2022, οι οποίες έχουν προβλεφθεί με αισιοδοξία.

Ωστόσο, έχουν βασιστεί στην ελπίδα και όχι στην πραγματικότητα ενός αβέβαιου τουριστικού περιβάλλοντος λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα και των σχετικών συνοριακών περιορισμών στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Το μερικό άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες από 63 χώρες έρχεται όταν οι παμπ, οι επιχειρήσεις διασκέδασης και τα εστιατόρια στις περισσότερες περιοχές του έθνους είτε κλείνουν είτε δεν επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ με τα γεύματα.

Παρά τα αιτήματα της βιομηχανίας, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των νυχτερινών ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων θα καθυστερήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Ανησυχίες σχετικά με τον αερισμό και τα αναποτελεσματικά προληπτικά μέτρα σε παμπ, κλαμπ και χώρους καραόκε εξέφρασε εκπρόσωπος της κυβερνητικής διοίκησης για τον COVID-19.

Η φαινομενικά ελεύθερη είσοδος σε καραντίνα για πλήρως εμβολιασμένους ξένους τουρίστες είναι ψευδής, καθώς ανάγκαζε τους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε απομόνωση έως και 30 ώρες σε καραντίνα ξενοδοχείου μέχρι να ληφθούν τα αποτελέσματα των τεστ Covid.

Για να επισκεφτείτε την Ταϊλάνδη, πρέπει να ολοκληρώσετε μια σειρά από έγγραφα και διαδικασίες, όπως πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού, προπληρωμένη κράτηση ξενοδοχείου, ασφαλιστική κάλυψη υγείας 50.000 USD που καλύπτει το Covid-19 και μια ηλεκτρονική αίτηση για το Ταϊλάνδη Pass.

Οι αιτούντες έχουν παραπονεθεί για δυσκολίες και καθυστερήσεις έγκρισης στον ιστότοπο Thailand Pass. Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου έχουν υποβληθεί περίπου 50.000 αιτήσεις, με 12.607 εγκρίσεις.

Από την άρση των περιορισμών την 1η Νοεμβρίου, 30.000 τουρίστες έχουν φτάσει στην Ταϊλάνδη. Αυτός είναι λίγος σε σύγκριση με τον αριθμό των επισκεπτών που επισκέφθηκαν το 2019 όταν ήρθαν περίπου 40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι περισσότεροι επισκέπτες δεν είναι τουρίστες αλλά εκπατρισμένοι κάτοικοι που επιστρέφουν στην Ταϊλάνδη.

Το μερικό άνοιγμα της Ταϊλάνδης σε ξένους επισκέπτες την 1η Νοεμβρίου είναι η τρίτη προσπάθεια από τα τέλη του 2020. Το πρόγραμμα Sandbox, αρχικά στο Πουκέτ και στη συνέχεια στο Κο Σαμούι, προσέλκυσε 38.000 τουρίστες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με ένα σημαντικό ποσοστό επαναπατρισθέντων. Η Ειδική Τουριστική Βίζα (STV) ήταν μόνο μια μικρή επιτυχία.

Με ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, το άνοιγμα της Ταϊλάνδης σε ξένους επισκέπτες θεωρείται σημαντικός κίνδυνος. Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, μόλις το 49,1% του συνολικού πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως

. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Suan Dusit Rajabhat σε 1.392 ερωτηθέντες, το 59,86% αντιτίθεται στο να ανοίξει ξανά η Ταϊλάνδη σε ξένους επισκέπτες, ενώ το 60,10 τοις εκατό πιστεύει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Η Ταϊλάνδη δεν είναι πλέον η ίδια χώρα που ήταν πριν από τον Μάρτιο του 2020. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,9% το 2020, αφήνοντας περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι είναι άνεργοι στον μαζικό άτυπο τομέα.

Οι κλάδοι των καταλυμάτων, των υπηρεσιών τροφίμων, της ψυχαγωγίας και των μεταφορών επλήγησαν περισσότερο, γεγονός που αποδεικνύει την εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό.

Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά αυξανόμενων τιμών για τα βασικά είδη και τα καύσιμα έχει εγείρει φόβους για τον πληθωρισμό, με αυξήσεις τιμών 2,38% τον Οκτώβριο του 2021. Με την Παγκόσμια Τράπεζα να υπολογίζει τη φτώχεια στο 6,4% και να αυξάνεται, ο πληθωρισμός θα επιδεινώσει τα δεινά των φτωχών σε όλο το έθνος.

Τον προηγούμενο μήνα, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μειώθηκε σταθερά σε περίπου 7.000 την ημέρα, με τη θνησιμότητα να πέφτει αυτή τη στιγμή κάτω από τα 100 την ημέρα. Αν και τα ποσοστά εμβολιασμού σε τουριστικές περιοχές όπως η Μπανγκόκ, το Πουκέτ, το Κο Σαμούι, το Phang Nga και το Chonburi είναι πάνω από το 70% του συνολικού πληθυσμού, τα ποσοστά εμβολιασμού σε άλλα μέρη είναι πολύ χαμηλότερα. Τα κρούσματα είναι εξαιρετικά υψηλά στις τέσσερις νότιες συνοριακές επαρχίες Songkhla, Patani, Yala και Narathiwat, όπου υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση στα εμβόλια μεταξύ των τμημάτων του πληθυσμού.

Η επιστροφή στους αριθμούς τουριστών πριν από την Covid είναι πιθανότατα εκτός συζήτησης για αρκετά χρόνια. Πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απαγορεύουν τα ταξίδια διακοπών για τους πολίτες τους. Επιπλέον, υπάρχουν άλλα στοιχεία εντός της Ταϊλάνδης που ενδέχεται να εμποδίσουν μια τουριστική επιστροφή στο εγγύς μέλλον.

Η έμφαση που δίνει η Αρχή Τουρισμού της Ταϊλάνδης στο δελεασμό των πλούσιων φαίνεται να βασίζεται σε μια ιδέα και όχι σε έρευνα αγοράς, όπως και σε προτάσεις για την προσέλκυση επισκεπτών για πρώτη φορά και εύπορων Ινδών τουριστών.

Το περιορισμένο sandbox του Πουκέτ, το οποίο άνοιξε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, δεν διοχέτευσε πολλά χρήματα στις μικρές βοηθητικές εταιρείες που συντηρούν τους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων διασκέδασης, μασάζ και μικρών εστιατορίων. Οι πλούσιοι επισκέπτες θα βοηθήσουν μόνο τα υπερ-πολυτελή θέρετρα πέντε αστέρων, η πλειοψηφία των οποίων ανήκουν σε τεράστιες επιχειρήσεις και όχι πολλά άλλα.

Ιστορικά, οι περισσότεροι επισκέπτες στην Ταϊλάνδη είχαν επίγνωση των τιμών. Η Ταϊλάνδη ήταν παραδοσιακά ένας προορισμός για ταξιδιώτες με σακίδιο, τουρίστες μεσαίου εισοδήματος και μια μικρή μειοψηφία πλούσιων επισκεπτών. Χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδονησία, ακόμη και η Μαλαισία γίνονται πολύ ανταγωνιστικές με την Ταϊλάνδη. Λόγω της ανταγωνιστικότητάς τους και της σχετικής ευκολίας εισόδου σε κάθε έθνος, η Καραϊβική, η Λατινική Αμερική και η Νότια Ευρώπη προσελκύουν επισκέπτες από την Ευρώπη φέτος.

Το πιο σημαντικό εμπόδιο της Ταϊλάνδης στην ανάπτυξη του ξένου τουρισμού είναι η γραφειοκρατία της χώρας. Οι κυβερνητικές αρχές έχουν επιβάλει επαχθείς όρους σε πιθανούς επισκέπτες που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ταϊλάνδη. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η διαδικασία εισόδου στην Ταϊλάνδη έχει γίνει αρκετά επικίνδυνη.

Εάν ένας τουρίστας έχει θετικό τεστ Covid κατά την άφιξή του ή αρνητικό τεστ, αλλά κάθεται δίπλα σε κάποιον που είχε θετικό τεστ, θα τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες με δικά του έξοδα. Αυτό δεν ανακοινώθηκε κατά το άνοιγμα των συνόρων. Σύμφωνα με λογαριασμούς τοπικών μέσων ενημέρωσης, αυτό κοστίζει σε ορισμένους ταξιδιώτες από 50.000 μπατ έως, σε ένα παράδειγμα, 350.000 μπατ.

Το σχετικά υψηλό κόστος των τεστ Covid στο αεροδρόμιο, το τέλος εισόδου των 500 μπατ που θα εφαρμοστεί το 2022 και θα εισπραχθεί από ένα περίπτερο κατά την άφιξη, αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να σχεδιάσουν ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη.