Σύνταξη tourismtoday.gr

Τα εμπόδια για τα μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη, ανέλυσαν στην ITB Berlin 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού (ETOA) και η Tourism Economics.

Παράλληλα παρουσιάστηκε ο τρόπος προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, την Ασία και τη Νότια Αμερική ως ασφαλής προορισμός.

Ανάκαμψη και προκλήσεις

Και οι τρεις φορείς εκτιμούν ότι η αγορά θα έχει ανακάμψει μέχρι το 2024, αλλά ότι η απόκτηση βίζας θα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

Οι ξένοι ταξιδιώτες ήταν καθοριστικοί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς.
Οι τουρίστες συχνά ταξίδευαν για εβδομάδες κάθε φορά και έκαναν κράτηση για μεγάλο αριθμό διανυκτερεύσεων.

«Ξόδεψαν επίσης ένα ποσό άνω του μέσου όρου στους προορισμούς τους, δήλωσε ο David Goodger, διευθυντής της Tourism Economics.

Ως εκ τούτου, ήταν εξαιρετικά σημαντικά για την πλήρη ανάκαμψη και τη μελλοντική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς».

Ωστόσο, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός και ο τουρισμός στις γειτονικές χώρες έχει σχεδόν ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, σήμερα είναι λιγότεροι ξένοι επισκέπτες από ό,τι το 2019.

Σύμφωνα με τον David Goodger, «οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι σε υπερπόντιες χώρες θέλουν να ταξιδέψουν ξανά.

Ταυτόχρονα, ο υψηλός πληθωρισμός και η ύφεση προκαλούσαν αβεβαιότητα. Επί του παρόντος, ο αριθμός των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ είχε ήδη ανακτήσει τα προ πανδημίας επίπεδα.»
Ο David Goodger προβλέπει ότι «η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία θα ανακάμψουν το 2023.

Το 2023, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από την Κίνα και την Ιαπωνία θα αυξηθούν ξανά και οι αριθμοί θα έχουν ανακάμψει σημαντικά έως το 2024.»

Στην κοινή ετικέτα Visit Europe οι χώρες μέλη της ETC

Καθώς οι ξένοι ταξιδιώτες θεωρούν συχνά την Ευρώπη ως έναν ενιαίο προορισμό, η ETC προωθεί τις χώρες μέλη της με την κοινή ετικέτα, Visit Europe.

Ο Luís Araújo πρόεδρος της ETC αποκάλυψε μια νέα καμπάνια μελών. Σε αυτή η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός που έχει πολλά να προσφέρει στους λάτρεις της φύσης, στους πολιτιστικά ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες και στις οικογένειες.

Τα εμπόδια για τα μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη

Παρά την αισιοδοξία που μοιράστηκε ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της ETOA -ιδίως όσον αφορά στις ΗΠΑ- είδε επίσης «εμπόδια στην ανάπτυξη στην αγορά του τουρισμού μεγάλων αποστάσεων.

Στην Ευρώπη η έκδοση βίζας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διαρκέσει εβδομάδες. Ούτε οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και η ξενοδοχειακή χωρητικότητα ανέκτησαν τα επίπεδα πριν από την πανδημία.» Από αυτή την άποψη ωστόσο, εκτιμά ότι η  Ευρώπη βρίσκεται σε ανοδική πορεία.