Οι κακές συνθήκες εργασίας εμποδίζουν τις προσπάθειες βιωσιμότητας στα ταξίδια και τον τουρισμό, βλάπτουν τις προσλήψεις και αυξάνουν τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις.

Αυτό σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα για την κοινωνική βιωσιμότητα, την εργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη βιομηχανία, με τίτλο «Γιατί το S στο ESG (Environmental, Social, Governance) έχει σημασία».

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Anke Winchenbach του Πανεπιστημίου του Surrey εξήγησε:

«Ο τουρισμός είναι μια παγκόσμια κινητήρια δύναμη για την απασχόληση, αλλά οι κακές συνθήκες εργασίας εμποδίζουν το εργατικό δυναμικό και την κοινωνική βιωσιμότητα του ταξιδιού και του τουρισμού».

Μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης, ο Winchenbach σημείωσε: «Η χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι επί του παρόντος ένα από τα κύρια προβλήματα του κλάδου. Πρέπει να αλλάξουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε, [και] η Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) το καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό».

Τόνισε «ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των καλών προθέσεων και του τι κάνει ο κλάδος» και είπε: «Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων [και] περιορισμένη αναφορά για την κοινωνική βιωσιμότητα».

Η έκθεση, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με εκπροσώπους του κλάδου, συνδικάτα, επενδυτές και συμβούλους, περιλαμβάνει αξιολογήσεις πλαισίων κοινωνικής βιωσιμότητας, μελέτες περιπτώσεων και προτεινόμενες ενέργειες.

Ο Winchenbach είπε: «Παραγράφουμε μια σειρά κοινωνικών κινδύνων στις συνθήκες απασχόλησης. Η έλλειψη λογοδοσίας πάνω κάτω στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Η ισότητα, η ποικιλομορφία και η ένταξη είναι ένα μεγάλο θέμα και υπάρχει ένα εύθραυστο περιβάλλον για τους μετανάστες εργαζόμενους, τους νέους και τις εργαζόμενες γυναίκες».

Σημείωσε: «Υπάρχει έλλειψη εναρμόνισης μεταξύ των πλαισίων ESG. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν την κατάρτιση και τη γνώση για να εφαρμόσουν την κοινωνική βιωσιμότητα. Υπάρχουν περιορισμένες μελέτες καλών παραδειγμάτων και έλλειψη αυστηρότητας στον έλεγχο».

Ο Winchenbach δήλωσε: «Καταφέρνουμε μια ισχυρή επιχειρηματική υπόθεση επειδή οι επενδυτές εξετάζουν τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας των οργανισμών και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσελκύουν ταλέντα. Όλο και περισσότερο οι πελάτες έχουν επίσης μεγαλύτερη επίγνωση των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εφοδιαστικής αλυσίδας, και υπάρχει νομική συμμόρφωση και κίνδυνος».

Αλλά ο Winchenbach σημείωσε: «Αυτή είναι δουλειά που καμία μεμονωμένη επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει μόνη της. Μόνο συλλογική και συλλογική δράση θα έχει αποτελέσματα».

Η έκθεση ανατέθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, της οποίας ο βοηθός γενικός γραμματέας Ρομπ Τζόνστον είπε: «Κατανοούμε ότι η βιομηχανία πρέπει να είναι κερδοφόρα, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι η βιομηχανία μπορεί να κινδυνεύσει αν δεν αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα».