Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο θρησκευτικός τουρισμός και οι εκδηλώσεις αναψυχής ενισχύουν τον τομέα της φιλοξενίας στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με έρευνα από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων ακινήτων CBRE.
Σχεδόν όλοι οι βασικοί δείκτες απόδοσης του κλάδου της φιλοξενίας του βασιλείου κατέγραψαν θεαματική ανάπτυξη το 2022.

Αν και η ανάκαμψη δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλες τις αγορές φιλοξενίας της Σαουδικής Αραβίας σε σύγκριση με το 2019, υπήρξε αξιοσημείωτος ρυθμός ανάκαμψης σε επίπεδο χώρας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

  • Το μέσο ποσοστό πληρότητας της Σαουδικής Αραβίας βελτιώθηκε κατά 17,2 ποσοστιαίες μονάδες από έτος σε έτος το 2022.
  • H ADR αυξήθηκε κατά 17,9%.
  • O μέσος όρος RevPAR κατέγραψε αύξηση 67,2%.

Η κίνηση ξενοδοχείων σε πόλεις

Σε επίπεδο πόλης, τα ξενοδοχεία Νταμάμ και το Αλ Κομπάρ είδαν μια μείωση των ποσοστών πληρότητας, τα οποία μειώθηκαν κατά 8,0 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από έτος σε έτος αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτή η αρνητική τάση επεκτάθηκε σε ADR στο Αλ Κομπάρ, που μειώθηκε 3,6%. Η ADR του Νταμάμ αυξήθηκε 4,1%.
Στο Νταμάμ και στο Αλ Κομπάρ αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των RevPARs κατά 10,8% και 7,8% αντίστοιχα.

Από έτος σε έτος το 2022, η επανέναρξη των θρησκευτικών δραστηριοτήτων αντικατοπτρίστηκε θετικά στη Μέκκα και τη Μεδίνα, οδηγώντας σε άνοδο σε ADR και στα μέσα ποσοστά πληρότητας κατά 34,2% και 41,9% και 35,9 και 33,7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Στη Τζέντα και το Ριάντ, η αύξηση του ποσοστού πληρότητας και ADR στήριξε τις αντίστοιχες αυξήσεις RevPAR κατά 30,4% και 32,3% σε ετήσια βάση.