Οι ταξιδιώτες γίνονται πιο προσεκτικοί και λαμβάνουν περισσότερους παράγοντες υπόψη κατά τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους για το 2024. Aυτό υποδηλώνουν τα αποτελέσματα έρευνας της World Nomads και της Adventure.Travel.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες υπολογίζουν την εξοικονόμηση κόστους, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα στα σχέδια των διακοπών τους. Ενώ η πλειονότητα εξακολουθεί να σχεδιάζει να ταξιδέψει το 2024, οι τύποι ταξιδιών που κάνουν μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικοί από το προηγούμενο έτος.

  • Το 96% είπε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει το νέο έτος.
  • Το 86% δήλωσε ότι θα ξοδέψει είτε τα ίδια είτε περισσότερα από ό,τι φέτος για ταξίδια.

Οι τρεις κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές τους αποφάσεις είναι:

  • Περιφερειακή πολιτική αστάθεια (44%)
  • Αυξημένο κόστος μετακίνησης και άλλες πληθωριστικές πιέσεις (43%)
  • Υπερτουρισμός (24%).

Στόχευση νέων προορισμών

Φαίνεται ότι οι ταξιδιώτες τείνουν να κάνουν λιγότερα ταξίδια και να μείνουν μακριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τα πολλά σύντομα ταξίδια κατά τη διάρκεια του έτους.

Υπήρξε μείωση 10% από πέρυσι –από 33% σε 23%– στους ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι θα κάνουν τέσσερα ή περισσότερα ταξίδια τον επόμενο χρόνο. Εν τω μεταξύ, το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα κάνει λιγότερα ταξίδια το επόμενο έτος.

 

Επιπλέον, ο αριθμός των ταξιδιωτών που λένε ότι θα κάνουν ένα ταξίδι διάρκειας τουλάχιστον μερικών μηνών διπλασιάστηκε, πιθανότατα λόγω περισσότερων ατόμων που εργάζονται εξ αποστάσεως με μεγαλύτερη ευελιξία να ζουν και να εργάζονται μακριά από το σπίτι.

Αντί να διασπείρουν το κόστος μεταξύ πολλών ταξιδιών, φαίνεται ότι οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να στοχεύσουν και να βυθιστούν σε λίγους προορισμούς.

Αν και τα είδη των ταξιδιών μπορεί να αλλάζουν, η Ευρώπη παραμένει ο πιο περιζήτητος προορισμός. Και την ίδια στιγμή, το 67% των ταξιδιωτών σημείωσε ότι η εστίασή τους είναι σε έναν νέο προορισμό που δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι νούμερο ένα, με 24% των πωλήσεων συμβολαίου.

Η Ασία είναι δεύτερη με 17% και η Αφρική και η Νότια Αμερική ακολουθούν με 12% η καθεμία.

Αναζητώντας εμπειρίες περιπέτειας

Η εξερεύνηση και τα ενεργά ταξίδια αυξάνονται μεταξύ των ερωτηθέντων της έρευνας World Nomads/Adventure.Travel, με περισσότερους από τους μισούς να αναφέρουν ότι η περιπέτεια και η φύση ωθούν την επιθυμία τους να ταξιδέψουν. Οι πιο περιζήτητες δραστηριότητες των ταξιδιωτών είναι η πεζοπορία, η κολύμβηση με αναπνευστήρα και το καγιάκ/ράφτινγκ.

Η βιωσιμότητα πρωταρχικός στόχος

Πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να συμμετέχουν σε βιώσιμες πρακτικές ενώ ταξιδεύουν. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι θα ψωνίσουν και θα φάνε σε τοπικές επιχειρήσεις.

  • Το 39% ανέφερε ότι θα χρησιμοποιούσε περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ ταξίδευε.
  • Το 31% είπε ότι θα απέφευγε τους τουριστικούς και περιβαλλοντικά ευαίσθητους προορισμούς.
  • Μόνο το 16% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τις ταξιδιωτικές τους συμπεριφορές για να εξετάσουν την κλιματική αλλαγή ή τη βιωσιμότητα.