Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την διάσταση της «μαύρης τρύπας» που άνοιξε στην ελληνική και ευρωπαϊκή τουριστική αγορά η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης FTI με έδρα το Μόναχο στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν, δίνει ο Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) καθώς και των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC) των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ζητά άμεσα μια «νομοθετική ομπρέλα σε επίπεδο μπλοκ».
Στόχος είναι να καλυφθεί το κενό με ένα δίχτυ προστασίας σε όλες τις πλευρές.

Οπως υπογράμμισε η νομοθεσία αυτή «θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παρεμβαίνουν προστατεύοντας τα δικαιώματα καταναλωτών-επισκεπτών αλλά και των ξενοδόχων».

Σχετικά με την πτώχευση του FTI και τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, τόνισε πως «είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την κυβέρνηση διερευνώντας πως μπορούν να μετριασθούν οι οικονομικές απώλειες για τους ξενοδόχους-μέλη μας».

Ο κ. Βασιλικός ξεκαθάρισε ότι «αποδεικνύεται μία ακόμη φορά πως ο τουρισμός δεν προσφέρεται ούτε για υπεραισιοδοξία ούτε για εφησυχασμό, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούν να ανατραπούν πολλά δεδομένα.

Μέλημα όλων μας τώρα είναι να τύχουν της ζεστής ελληνικής φιλοξενίας οι επισκέπτες που βρίσκονται στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου tour operator.

Ωστόσο δεν μπορεί κάθε φορά η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων να επαφίεται αποκλειστικά στη φιλοπατρία του ξενοδόχου, ο οποίος υφίσταται και την οικονομική ζημιά».