Σύνταξη: tourismtoday.gr

Δίκαιες λύσεις και ορθολογικές χρεώσεις για τα διερχόμενα σκάφη αναψυχής και τον περιορισμό των παράνομων ναυλώσεων -μέσω σοβαρής διαβούλευσης- ζητά η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ).

Ενόψει της αρχής της νέας τουριστικής περιόδου και σχετικών δημοσιευμάτων, επανέρχεται με ανακοίνωση της στην εφαρμογή των άρθρων 8 & 9 του Νόμου 4926/2022, που αφορά τον κλάδο του τουρισμού σε σκάφη αναψυχής.

Όπως υπογραμμίζει η ΕΠΕΣΤ τα προαναφερόμενα άρθρα δίνουν την “δυνατότητα fast track ναύλωσης σε σκάφη εξωχωρίων εταιρειών να ναυλώνονται κατά παρέκκλιση 21 ημέρες, είναι αντιδεολογική και πολιτικά εσφαλμένη”.

Επίσης, χαρακτήρισε τον τρόπο που διεξήχθη η διαβούλευση κατά τη διάρκεια ψήφισης του εν θέματι νομοσχεδίου “ελλιπή και απαράδεκτο”.

Η ΕΠΕΣΤ επισημαίνει ότι η συζήτηση και η διαβούλευση είναι δύσκολη και σύνθετη, κυρίως “γιατί υπάρχουν πολλά συμφέροντα που έχουν συνηθίσει στην παρανομία (και με παραπληροφόρηση οδήγησαν στη ψήφιση των άρθρων 8 & 9), αλλά και αντιτιθέμενα νόμιμα συμφέροντα”.

Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση επισημαίνει πως θα “είναι παρούσα να συμμετάσχει με την εμπειρία και τις γνώσεις της σε κάθε πρωτοβουλία, με στόχο να γίνουν κατανοητά τα θέματα, τα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα, ακόμα και οι αρμόδιοι φορείς δεν γνωρίζουν και δεν κατανοούν.”