Η Ryanair, σήμερα (31 Μαΐου) παρέδωσε την έκθεσή της «Προστατέψτε τις υπερπτήσεις: Κρατήστε ανοιχτούς τους ουρανούς της ΕΕ» στο γραφείο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο υπογραφές από κουρασμένους επιβάτες που απαιτούσαν από την Επιτροπή να προστατεύσει τις υπερπτήσεις και Ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων απεργιών ATC.

Τους πρώτους 5 μήνες του 2023, υπήρξαν 57 ημέρες απεργιών ATC (10 φορές περισσότερες από το 2022) που αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν δυσανάλογα χιλιάδες υπερπτήσεις της ΕΕ από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Η Γαλλία (και όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ) θα πρέπει να αντιγράψουν το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες χρησιμοποιούν τους νόμους περί ελάχιστων υπηρεσιών για την προστασία των υπερπτήσεων κατά τη διάρκεια απεργιών ATC. Εάν αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων εσωτερικού ή μικρών αποστάσεων, τότε ας είναι, αλλά οι πτήσεις πάνω από τη Γαλλία πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των γαλλικών απεργιών ATC.

Η Ryanair καλεί την Επιτροπή της ΕΕ με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ενεργήσει σχετικά με την αναφορά περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίων επιβατών της ΕΕ και να απαιτήσει από όλα τα κράτη της ΕΕ να προστατεύσουν τις υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια απεργιών ATC, όπως έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Καλούμε την Επιτροπή της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Ursula von der Leyen να:

Σεβαστείτε τα απεργιακά δικαιώματα των συνδικάτων της ATC, αλλά

Προστατέψτε το 100% των υπερπτήσεων (όπως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) κατά τη διάρκεια εθνικών απεργιών ATC

Εάν οι απεργίες ATC απαιτούν ακυρώσεις, τότε κατανεμήστε τις σε πτήσεις εσωτερικού/μικρών αποστάσεων προς/από το επηρεαζόμενο κράτος

Επιβολή δεσμευτικής διαιτησίας για διαφορές ATC πριν από την απεργία

Απαιτείται προειδοποίηση 21 ημερών για απεργία

Απαιτήστε ειδοποίηση 72 ωρών για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες ATC για να ελαχιστοποιήσετε την αναστάτωση των επιβατών

Ο Michael O’Leary της Ryanair δήλωσε:

«Σήμερα, μόλις 10 εβδομάδες από τότε που ξεκινήσαμε την αναφορά μας «Προστατέψτε τις υπερπτήσεις: Διατηρήστε ανοιχτούς τους ουρανούς της ΕΕ», παραδώσαμε πάνω από 1,1 εκατομμύριο υπογραφές από κουρασμένους πολίτες της ΕΕ που καλούσαν την Επιτροπή για την προστασία υπερπτήσεων κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων απεργιών ATC. Είναι απαράδεκτο οι απεργίες της ATC να έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων επιβατών της ΕΕ, ενώ η Γαλλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν τους νόμους περί ελάχιστων υπηρεσιών για την προστασία των πτήσεων εσωτερικού».