Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι τουριστικοί πράκτορες της γηραιάς ηπείρου, θέλουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία να ταιριάζει με την πραγματικότητα, στα οργανωμένα ταξίδια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την συνάντηση της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής βιομηχανίας στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων και Tour Operators (ECTAA) και της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης (DRV). 

Σε μια περίοδο όπου επικρατεί αβεβαιότητα, ο ταξιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μεγάλες προκλήσεις.
Ο απολογισμός των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν και των λύσεων που επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού είναι σίγουρα απαραίτητος σήμερα.

Τις απόψεις τους για διάφορα θέματα όπως η απουσία επιστροφών χρημάτων, οι ξαφνικές αλλαγές ταξιδιωτικών συμβουλών καθώς και η πρακτική ασυνέπεια ορισμένων νομικών υποχρεώσεων, παρουσίασαν οι István Ujhelyi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, Δρ. Ute Dallmayer, Διευθύνων Σύμβουλος του Lufthansa City Centre Niederrhein, Frank Oostdam, Πρόεδρος της ECTAA και Dirk Inger, Διευθύνων Σύμβουλος της DRV.

Αντάλλαξαν επίσης με το κοινό τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της υφιστάμενης Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια, η οποία είναι υψίστης σημασίας τόσο για τις ταξιδιωτικές εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ECTAA «η ευρύτερη, πιο προσιτή προστασία κατά της αφερεγγυότητας που εφαρμόζεται στους παρόχους υπηρεσιών, οι βελτιωμένες επιστροφές χρημάτων B2B, το ευέλικτο πεδίο εφαρμογής και τα ειδικά μέτρα για την κρίση είναι όλα ζητήματα που αξίζει να αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Ωστόσο, μια αναθεώρηση του PTD από μόνη της θα ήταν ανούσια και επιζήμια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς την παράλληλη μεταρρύθμιση των κανονισμών για τους επιβάτες».

Υπογράμμισε δε πώς «όταν η Επιτροπή εγείρει το ζήτημα της προπληρωμής, πρέπει να εξετάσει όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Για παράδειγμα, εάν οι πελάτες δεν προβούν σε πλήρη προπληρωμή, οι προμηθευτές δεν μπορούν να πληρωθούν πλήρως από την περιοδεία πριν από την παροχή της υπηρεσίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DRV τόνισε από την πλευρά του πώς «πάνω απ’ όλα, πρόκειται επίσης για θεμιτό ανταγωνισμό. Οι οργανωμένες διακοπές δεν ανταγωνίζονται μόνο μεταξύ τους.

Οι πελάτες συγκρίνουν επίσης με μεμονωμένες υπηρεσίες, οι οποίες υπόκεινται σε σημαντικά χαμηλότερες απαιτήσεις προστασίας των καταναλωτών».

Και πρόσθεσε ότι «οι απαιτήσεις προστασίας των καταναλωτών δεν θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω στην ήδη πολύ φιλική προς αυτούς αγορά οργανωμένων ταξιδιών.

Υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος να προκύψει στο τέλος λιγότερη προστασία των καταναλωτών. Και γιατί οι ευαίσθητοι ως προς τις τιμές πελάτες στρέφονται όλο και περισσότερο στις λιγότερο προστατευμένες μεμονωμένες υπηρεσίες.»

Για την ECTAA

Η ECTAA εκπροσωπεί περίπου 70.000 ταξιδιωτικούς πράκτορες και διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών στην Ευρώπη, οι οποίοι παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και πωλούν υπηρεσίες μεταφοράς, διαμονής, αναψυχής και άλλες, καθώς και συνδυασμένα προϊόντα, σε πελάτες αναψυχής και επαγγελματίες.