Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από τις 30 Οκτωβρίου, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το 75% των προγραμματισμένων slots, (αντί του 80% που απαιτούνταν πριν από την πανδημία) προκειμένου να τις διατηρήσουν την επόμενη σεζόν, σύμφωνα με απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από τη θερινή περίοδο του 2023, θα ισχύει η τυπική απαίτηση χρήσης 80% θέσεων υποδοχής.

Λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης εναέριας κυκλοφορίας, οι ευρωβουλευτές χάραξαν μια πορεία προς την σταδιακή επιστροφή στους κανόνες «χρησιμοποιήστε το ή το χάσατε» σχετικά με την κατανομή των slots στα αεροδρόμια του μπλοκ, οι οποίοι ανεστάλησαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 για να ανταποκριθούν στην πανδημία και στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν σταδιακά.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης περαιτέρω εξαιρέσεις για να δικαιολογήσει τη μη χρήση slots, όπως επιδημιολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικές καταστροφές ή εκτεταμένες πολιτικές αναταραχές με ανασταλτικό αποτέλεσμα στα αεροπορικά ταξίδια», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί επίσης να μειώσει το ελάχιστο ποσοστό χρήσης slots εάν τα επίπεδα εναέριας κυκλοφορίας πέσουν κάτω από το 80% (σε σύγκριση με το 2019) για δύο συνεχόμενες εβδομάδες λόγω COVID-19, για άλλη επιδημιολογική κατάσταση ή ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας όταν έρθει η ώρα. Για παράδειγμα, θα υπάρξει περίοδος ανάκαμψης 16 εβδομάδων προτού ισχύσουν ξανά οι απαιτήσεις χρήσης slots μόλις ανοίξει εκ νέου ο ουκρανικός εναέριος χώρος.

Η εισηγήτρια του ΕΚ Dominique Riquet (Rinew, FR), υπογράμμισε ότι «η σημερινή έγκριση είναι μια σταδιακή επιστροφή στους κανόνες λειτουργίας τα πρότυπα των slots αεροδρομίων διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία σε μια αγορά που παραμένει αβέβαιη λόγω των πρόσφατων προβλημάτων του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδημιολογικής κατάστασης».

Μετά την έγκριση από τους ευρωβουλευτές αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευση τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.