της Εύας Οικονομάκη

Με τις ελληνικές Αρχές αναμένεται να συναντηθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) στο πλαίσιο της ασφαλούς επανεκκίνησης των ταξιδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday, μέσα στις επόμενες ημέρες, στελέχη της IATA θα παρουσιάσουν διαδικτυακά στην ελληνική κυβέρνηση τα βασικά στοιχεία του Travel Pass, μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα αναπτύσσει η Ένωση και βοηθά τους ταξιδιώτες να διαχειρίζονται εύκολα και με ασφάλεια τα ταξίδια τους με γνώμονα οποιεσδήποτε κυβερνητικές απαιτήσεις για δοκιμές COVID-19 ή πληροφορίες εμβολίου, με στόχο την «υιοθέτηση» του συγκεκριμένου app από την Ελλάδα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Το IATA Travel Pass αποθηκεύει κρυπτογραφημένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων επαληθευμένων αποτελεσμάτων τεστ ή εμβολιασμού, στην κινητή συσκευή του ταξιδιώτη. Ο ταξιδιώτης ελέγχει ποιες πληροφορίες κοινοποιούνται από το τηλέφωνό του σε αεροπορικές εταιρείες και Αρχές. Οι ταξιδιώτες έχουν 100% τον έλεγχο των πληροφοριών τους, διασφαλίζοντας έτσι τα υψηλότερα πρότυπα για το απόρρητο των δεδομένων. Το IATA Travel Pass βασίζεται στα υψηλότερα πρότυπα των νόμων περί προστασίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (EU GDPR).

Μάλιστα, το IATA Travel Pass διασφαλίζει τη μη παραποίηση στοιχείων και συνεισφέρει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ιών, καθώς ο ταξιδιώτης απαλλάσσεται από τη διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων κατά τη διαδικασία ταξιδιού του.

Η IATA αναπτύσσει το IATA Travel Pass σε τέσσερις ανεξάρτητες ενότητες που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτές οι ενότητες θα καλύπτουν τα μητρώα για τις απαιτήσεις εισόδου κανονιστικών ρυθμίσεων και εργαστήρια / κέντρα δοκιμών, επαληθευμένη έκδοση πιστοποιητικού, ψηφιακή ταυτότητα και τη δυνατότητα για τους επιβάτες να μοιράζονται τα αποτελέσματα των τεστ τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέσω της κινητής τους συσκευής.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, οι πληροφορίες, η ΙΑΤΑ έχει ήδη παρουσιάσει την εφαρμογή της στις αεροπορικές εταιρείες.

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν η ΙΑΤΑ κάλεσε την Ε.Ε. να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να συμφωνήσουν σε κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19, με το οποίο θα μπορεί όποιος κάνει το εμβόλιο να ταξιδεύει ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς τεστ.

Μάλιστα, σε ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απεστάλη και σε σειρά κέντρων αποφάσεων στην Ευρώπη, ο γενικός διευθυντής της IATA, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να επιδιώξουν μια πολιτική που θα οδηγούσε στην επάνοδο των οικονομικών και κοινωνικών προνομίων της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.