Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε άρση των μέτρων σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες μπαίνει από αύριο, Κυριακή 1η Μαΐου η χώρα.

Η Ελλάδα επιστρέφει σχεδόν στην κανονικότητα αφού αίρονται όλα τα μέτρα με εξαίρεση τις μάσκες που θα παραμείνουν υποχρεωτικές όπως ανακοινώθηκε.

Τι ισχύει από αύριο στις αφίξεις λόγω άρσης μέτρων

Οι αφίξεις στην χώρα απελευθερώνονται, αφού πλέον δεν είναι απαραίτητη η επίδειξη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού (EUDCC) στις πύλες εισόδου.

Πώς θα λειτουργούν εστίαση και καταστήματα

  • Τέλος μπαίνει και στην απαίτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την 1η Μαΐου σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους.
    Αυτό σημαίνει ότι στην εστίαση, στα εμπορικά καταστήματα αλλά και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα μπαίνουν κανονικά χωρίς καν την επίδειξη rapid test.
  • Σε όλους τους εμπορικούς χώρους, τα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, στην εστίαση, στην ψυχαγωγία η πληρότητα θα είναι 100%.

Τι ισχύει με rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Τα rapid test μειώνονται για τους ανεμβολίαστους. Πλέον, θα γίνεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας.

Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (όπου το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό) που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι παρότι στα νοσοκομεία ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως για λόγους υγείας, όπου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε 2 rapid test.

Επίσης 1 rapid test (από 2 που ήταν ως τώρα) θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ.

Τι ισχύει με τα τεστ σε φοιτητές και μαθητές

Τα rapid test σταματούν και για τους φοιτητές καθώς δεν είναι υποχρεωτική η επίδειξη του Covid Pass από 1ης Μαΐου.
Ταυτόχρονα σταματούν τα self-test και για τους μαθητές στα σχολεία. Θα γίνονται μόνο rapid test την 1 η και την 4 η ημέρα, αν παρατηρηθεί κρούσμα.