Της Εύας Οικονομάκη

Αποκαθίστανται σταδιακά τα αρχικά προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της τροποποίησης της οδηγίας για τα ερωτηματολόγια Passenger Location Form (PLF) που υποχρεούνται να συμπληρώσουν όσοι τουρίστες θέλουν τα ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), από σήμερα έως τις 31 Αυγούστου 2020 όλοι οι ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) 24 ώρες, όχι 48 ώρες όπως ίσχυε αρχικά, πριν από το ταξίδι τους.

Αυτή η αλλαγή, κατά τις πληροφορίες, προκάλεσε τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα αρκετοί τουρίστες από Ιταλία, Δανία και Καναδά να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους πρεσβείες, καθώς δεν μπορούσαν να λάβουν κάποια απάντηση ή τον σχετικό κωδικό.

«Υπήρξε μια εμπλοκή κατά την αλλαγή από τις 48 ώρες στις 24 ώρες, ωστόσο, σήμερα έχει αποκατασταθεί το όποιο πρόβλημα προέκυψε. Υπάρχει εξορθολογισμός πλέον. Δεν είχε επικοινωνηθεί σωστά η μετατροπή αυτή», επισημαίνουν στο tourismtoday πηγές από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις. «Αυτοί που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, το κάνουν επειδή είναι ασφαλής. Και η συμπλήρωση της φόρμας στοχεύει στη διαφύλαξη της υγείας των τουριστών και των κατοίκων της χώρας», εξηγούν.

«Ο κωδικός αποστέλλεται στον ταξιδιώτη στα μεσάνυχτα της ημέρας που θα ταξιδέψει, όχι νωρίτερα. Αν κάποιος επιχειρήσει να συμπληρώσει την ειδική φόρμα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, για παράδειγμα 23 ώρες πριν από την αναχώρησή του, δεν θα μπορέσει, γιατί δεν θα το επιτρέψει το σύστημα», λένε οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι οι τουρίστες μπορούν να ταξιδέψουν είτε με το QR code, είτε με το απλό email επιβεβαίωσης. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι όσοι ταξιδέψουν χωρίς να έχουν λάβει τον σχετικό κωδικό, θα περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο (τεστ) για τη διάγνωση της νόσου Covid-19.

«Χθες επικοινώνησαν δύο Ιταλοί ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας και μας είπαν ότι δεν είχαν λάβει τον κωδικό, ωστόσο, δεν καταγράφηκαν μαζικά παράπονα», επισημαίνουν στο tourismtoday πηγές από την πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΥΠΑ, οι ταξιδιώτες θα καθοδηγούνται μέσω της διαδικτυακής διαδικασίας που περιλαμβάνει την παροχή QR code που πρέπει να παρουσιάζουν, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε σε έντυπη μορφή κατά την άφιξή τους στις πύλες εισόδου της χώρας, στα ελληνικά λιμάνια, στα αεροδρόμια και στα σημεία ελέγχου των συνόρων.

Όπως επισημαίνει, πάντως, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η αλλαγή έγινε για να επιτρέπονται κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με το υπουργείο Τουρισμού, ωστόσο, να μην έχει κάποια εμπλοκή στη λειτουργία της πλατφόρμας.