Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα τελευταία χρόνια, ένα κύμα υποβρύχιων εμπειριών προσπάθησε να φέρει τους ταξιδιώτες σε στενή επαφή με τα βάθη του ωκεανού.
Αλλά καθώς οι διασώστες αγωνίζονται με τον χρόνο για να ανακτήσουν το τουριστικό υποβρύχιο Titan, που χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού, ίσως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τα όρια ορισμένων από αυτές τις εμπειρίες.

Το υποβρύχιο τουριστικό σκάφος το οποίο εξαφανίστηκε με πέντε επιβάτες ενώ κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανήκει στην πολυτελή ταξιδιωτική εταιρεία OceanGate Expeditions. Πρόκειται για την μοναδική ταξιδιωτική εταιρεία που πουλάει αποστολές στα ερείπια του Τιτανικού.

Ωστόσο και άλλες εταιρείες προσφέρουν πολύ πιο προσιτές υποβρύχιες εκδρομές που επιχειρούν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επιτρέποντας στους τουρίστες να επισκεφθούν κοραλλιογενείς υφάλους και ρηχούς πυθμένες της θάλασσας.

Υπάρχουν βόλτες με υποβρύχια, που προσφέρουν περιηγήσεις κατά μήκος των υφάλων σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά και παράκτιες περιοχές του κόσμου, από τη Χαβάη μέχρι τον Μαυρίκιο.

Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από μεγαλύτερα σκάφη για ομάδες τουριστών έως υπερπολυτελή ιδιωτικά υποβρύχια, όπως αυτά της Deepflight που λειτουργούν στο Four Seasons Resort στις Μαλδίβες.

Ο προορισμός Τιτανικός

Στο πρόγραμμα της OceanGate Expeditions προστέθηκε ο προορισμός στην τοποθεσία του πιο διάσημου ναυαγίου στην ιστορία του Τιτανικού, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι.
Η επίσκεψη σε τέτοια φρικιαστικά μέρη είναι μέρος ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως «σκοτεινός τουρισμός».

Για τους πλούσιους λάτρεις στις υποβρύχιες προσπάθειες, η εμβάθυνση στις βαθύτερες και πιο μυστηριώδεις λεκάνες των ωκεανών είναι μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού περιπέτειας και μια εμπειρία απρόσιτη στους περισσότερους ταξιδιώτες. Μια θέση στο οκταήμερο ταξίδι του OceanGate στον Τιτανικό κοστίζει 250.000 δολάρια.

Η OceanGate λέει ότι κάθε κατάδυση σε βαθιά θάλασσα περιλαμβάνει κάποια επιστημονική έρευνα και οι επιβάτες λαμβάνουν τον τίτλο του «ειδικού αποστολής».
Στην OceanGate, οι «ειδικοί της αποστολής» που πληρώνουν αδρά, έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν ως πολίτες επιστήμονες συλλέγοντας εικόνες και βίντεο από τη βιοποικιλότητα των βαθέων υδάτων κατά την κάθοδο τους στα 12.500 πόδια στο σημείο του ναυαγίου.

«Γίνε ένας από τους λίγους που θα δεις τον Τιτανικό με τα μάτια σου», έλεγε η εταιρεία και που έχει πλέον διαγραφεί.

Η αφήγηση που περιβάλλει τον Τιτανικό ως ένα «αβύθιστο» πλοίο καλύπτει περαιτέρω τα συντρίμμια με ίντριγκα, μετατρέποντας ένα ταξίδι στα βάθη σε «κάτι μεταξύ μάθησης και ηδονοβλεψίας», λέει ο J. John Lennon, καθηγητής Τουρισμού στο Glasgow Caledonian University της Σκωτίας, ο οποίος επινόησε μαζί με ένα συνάδελφο του τον όρο, «σκοτεινός τουρισμός».

Είναι δημοφιλή αυτού του είδους τα ταξίδια;

Με στόχο τους πλούσιους τουρίστες, τέτοια ταξίδια υπόσχονται να προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία που μπορούν να αγοράσουν με χρήματα.

«Αυτή είναι η ευκαιρία σας να βγείτε έξω από την καθημερινή ζωή και να ανακαλύψετε κάτι πραγματικά εξαιρετικό», ανέφερε ο ιστότοπος της OceanGate Expeditions, που πλέον μετά το συμβάν δεν είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές κατηγοριοποιούν τους ταξιδιώτες και τα κίνητρα τους σε ένα φάσμα, επισημαίνει ο James Petrick καθηγητής στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας που μελετά την τουριστική συμπεριφορά.

«Στο ένα άκρο βρίσκονται οι ψυχοκεντρικοί που αποστρέφονται τον κίνδυνο, που ταξιδεύουν λιγότερο συχνά και επιλέγουν γνωστά μέρη, τόνισε. Στην άλλο άκρα βρίσκονται οι αλλοκεντρικοί που ενστερνίζονται τον κίνδυνο, που ταξιδεύουν συχνά και είναι πιο τολμηροί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κάπου στη μέση. Στις διακοπές επιλέγουν να κάνουν bungee jump, αλλά θέλουν τις ανέσεις του δωματίου στο ξενοδοχείο αλλά και στον υπόλοιπο χρόνο τους».

Η OceanGate περιγράφει τα πλοία της ως «πειραματικά», καθιστώντας σαφές στους πιθανούς πελάτες ότι δεν έχουν «εγκριθεί ή πιστοποιηθεί από κανένα ρυθμιστικό φορέα».

Πέρυσι, ο David Pogg ανταποκριτής του CBS News, ξεκίνησε μια από τις αποστολές του OceanGate στον Τιτανικό, πριν από την οποία έπρεπε να υπογράψει μια παραίτηση δηλώνοντας ότι το ταξίδι θα μπορούσε «να οδηγήσει σε σωματικό τραυματισμό, συναισθηματικό τραύμα ή θάνατο».

Ο David Pogg ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκάφος χάθηκε για λίγες ώρες. Όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει GPS υποβρύχια, επομένως το πλοίο επιφανείας υποτίθεται ότι οδηγεί το υποβρύχιο στο ναυάγιο στέλνοντας μηνύματα κειμένου. Αλλά σε αυτή την κατάδυση, οι επικοινωνίες κατά κάποιο τρόπο χάλασαν».

Ο Stockton Rush, Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate Expeditions, πιλοτάριζε το χαμένο υποβρύχιο Titan.
Στο τουριστικό σκάφος βρίσκονταν επίσης ο Hamish Harding Βρετανός δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης επιχείρησης και εξερευνητής, ο Βρετανο-Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood με τον γιο του Suleman Dawood και ο Γάλλος εξερευνητής Paul-Henri Nargeolet, ο οποίος έχει κάνει πολλές καταδύσεις όλα αυτά τα χρόνια για να εξερευνήσει τον Τιτανικό.