Στο περιστατικό σχετικά με την κλοπή αρχαίων αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Το συμβάν έχει προκαλέσει αναστάτωση στο μουσείο τις τελευταίες ημέρες και οδήγησε στην απόλυση ενός διακεκριμένου επιμελητή που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της κλοπής.

Σε σχετική ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, η κ. Λίνα Μενδώνη απάντησε:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».

Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε, ενώ σχεδιάζονται νομικές ενέργειες εναντίον του.

Τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τη συλλογή περιλάμβαναν χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμους λίθους.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήταν αρμόδιος για τις ελληνικές αρχαιότητες.

Το γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία και στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκεί βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η επιστροφή των οποίων στην Ελλάδα είναι πάγιο αίτημα της Αθήνας.

Έως σήμερα, βασικό επιχείρημα των Βρετανών για την παραμονή των Γλυπτών στο Λονδίνο ήταν ότι εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, ισχυρισμός, που όμως φαίνεται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, τίθεται υπό αμφισβήτηση.