Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ένα βήμα προς την κανονικότητα χαρακτήρισε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), τις νέες οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας  Αεροπορίας (EASA) για την αφαίρεση της μάσκας κατά την πτήση.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είναι σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου σε αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια.

«Χαιρετίζουμε τη σύσταση της EASA για χαλάρωση της εντολής της μάσκας, η οποία είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών, δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να προσβλέπουν στην ελευθερία επιλογής για το αν θα φορέσουν μάσκα.

Και μπορούν να ταξιδεύουν με σιγουριά γνωρίζοντας ότι πολλά χαρακτηριστικά της καμπίνας του αεροσκάφους, όπως η ανταλλαγή αέρα υψηλής συχνότητας και τα φίλτρα υψηλής απόδοσης, την καθιστούν ένα από τα ασφαλέστερα εσωτερικά περιβάλλοντα»

Το επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Ασφάλειας της Αεροπορικής Υγείας του EASA, που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου, ζητά να χαλαρώσει ο υποχρεωτικός κανόνας της μάσκας όταν οι κανόνες έχουν χαλαρώσει για άλλους τρόπους μεταφοράς.

Αυτή η σημαντική αλλαγή αντανακλά τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, τα φυσικά επίπεδα ανοσίας και την άρση των εγχώριων περιορισμών σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη.

Η ενημερωμένη καθοδήγηση αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη μετάβασης από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο διαχείρισης του COVID-19.

Ωστόσο κάποιοι εξακολουθούν να διατηρούν τις απαιτήσεις μάσκας. Αυτή είναι μια πρόκληση για τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες που πετούν μεταξύ προορισμών με διαφορετικές απαιτήσεις.

Όπως υπογραμμίζει ο Willie Walsh «πιστεύουμε ότι οι απαιτήσεις μάσκας στα αεροσκάφη θα πρέπει να λήξουν. Οι μάσκες δεν επιβάλλονται πλέον σε άλλα μέρη της καθημερινής ζωής, για παράδειγμα σε θέατρα, γραφεία ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ισχύουν για τα δρομολόγια που εκτελούν.
Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα γνωρίζει ποιοι κανόνες ισχύουν και είναι σημαντικό οι επιβάτες να ακολουθούν τις οδηγίες τους. Και ζητάμε από όλους τους ταξιδιώτες να σέβονται την απόφαση των άλλων να φορούν οικειοθελώς μάσκες ακόμα κι αν δεν είναι απαίτηση».