Σύνταξη: tourismtoday.gr

Εν’ μέσω παγκόσμιων ανησυχιών για την έξαρση του COVID, την θέση της ξεκαθάρισε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), σχετικά με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αφίξεις από την Κίνα.

O Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής σε IATA -στο ίδιο μήκος κύματος με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe)– είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε εργαλεία για να διαχειριστούμε τον COVID-19 χωρίς να καταφεύγουμε σε αναποτελεσματικά μέτρα που κόβουν τη διεθνή συνδεσιμότητα, βλάπτουν τις οικονομίες και καταστρέφουν θέσεις εργασίας».

Εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής της IATA επέκρινε τα μέτρα για Κινέζους ταξιδιώτες που πήραν κάποιες χώρες, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε «επιστημονικά δεδομένα» και όχι σε «επιστημονική πολιτική».

Όπως υπογράμμισε «πολλές χώρες εισάγουν τεστ COVID-19 και άλλα μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα, παρόλο που ο ιός κυκλοφορεί ήδη ευρέως εντός των συνόρων τους.

Είναι άκρως απογοητευτικό να βλέπεις αυτή την τρελή επαναφορά των μέτρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε γύρω από την άφιξη της παραλλαγής Omicron κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση φραγμών στο δρόμο του ταξιδιού δεν είχε καμία διαφορά στην κορύφωση της εξάπλωσης των λοιμώξεων.

Το πολύ, οι περιορισμοί να καθυστερήσουν αυτή την κορύφωση κατά μερικές ημέρες. Εάν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, η ίδια κατάσταση θα ήταν αναμενόμενη.

Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακούσουν τις συμβουλές των ειδικών,  συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, που είναι κατά των ταξιδιωτικών περιορισμών.»

Υπενθυμίζεται ότι η ανησυχία σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων Covid μετά τη χαλάρωση των αυστηρών ελέγχων στην Κίνα έχει οδηγήσει σε περισσότερες από δώδεκα χώρες να εισάγουν τεστ σε ταξιδιώτες από τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι η κυβέρνηση «είναι σθεναρά αντίθετη στις προσπάθειες χειραγώγησης των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβει τα αντίστοιχα μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας».