Η έξαρση της πανδημίας και τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται από τις χώρες παγκοσμίως έχουν “ρίξει στα βαθιά” για άλλη μία φορά και τα ταξίδια κρουαζιέρας.

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας “χτύπησε στα βράχια” από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην ζωή μας, τον περασμένο Μάρτιο.
Με αρκετά κρουαζιερόπλοια για μέρες καταμεσής στην θάλασσα να μην μπορούν να δέσουν σε λιμάνια. Δημιουργώντας μία εικόνα αρνητική για το μέλλον των κρατήσεων.

Η επανέναρξη το καλοκαίρι, δεν στέφθηκε με την απόλυτη επιτυχία. Και τα απόνερα ταλαιπωρούν τον κλάδο. Σε συχνή βάση οι εταιρείες κρουαζιέρας αναθεωρούν προγράμματα, ακυρώνουν δρομολόγια.
Τελευταίο παράδειγμα η εταιρεία WindStar Cruises που ακύρωσε τις κρουαζιέρες της μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι υπεύθυνοι του κλάδου από τη μεριά τους υιοθετούν και ακολουθούν τα πρωτόκολλα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
Με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών και να τους εξασφαλίσουν μια ευχάριστη εμπειρία.

Διφορούμενες απόψεις

Οι ηγέτες της βιομηχανίας κρουαζιέρας μοιράστηκαν τις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη του κλάδου στην διαδικτυακή εκδήλωση Travel Weekly’s CruiseWorld.

Ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της εταιρείας MSC Cruises Κεν Μουσκάτ, δήλωσε αισιόδοξα πως η επιστροφή στα επίπεδα προ-πανδημίας αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2021.
Προσθέτοντας πως η επανεκκίνηση θα γίνει “αργά και μέσω αυστηρών πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας”.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Royal Caribbean Group Ρίτσαρντ Φέιν. Χωρίς, ωστόσο, να προβλέπει κάποια πιθανή ημερομηνία.

“Στην πραγματικότητα πιστεύω πως θα είναι πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πιστεύουμε. Μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Εκτιμώ πως το καλοκαίρι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων θα επιστρέψει στα ταξίδια κρουαζιέρας.
Νομίζω πως θα αυξηθεί γρήγορα. Δεν θέλω να πω μία ημερομηνία, αλλά θα είναι σχετικά γρήγορο”, δήλωσε.

Πιο προσγειωμένος ο Άρνολντ Ντόναλντν Διευθύνων Σύμβουλος της Carnival Corporation, τοποθετεί την ανάκαμψη στο τέλος του 2022.

“Συνολικά, θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για να επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από την πανδημία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα μπορούσαμε να το δούμε από τα τέλη του 2022. Αλλά υπάρχουν πολλές μεταβλητές εδώ. Όπως η αποχώρηση πλοίων, η αργή εισαγωγή νέων, η διάρκεια των δρομολογίων η οποία θα εξαρτηθεί από την ζήτηση. Πιο πιθανό είναι να συμβεί το 2023.”