Από τα πιο σημαντικά διοικητικά συμβούλια της ΟΛΠ ΑΕ είναι ίσως το σημερινό καθώς σε αυτό θα διαπιστωθεί εάν το management της εισηγμένης θα καταλήξει (και πως) στην παρουσίαση στην γενική συνέλευση που γίνεται αύριο Τρίτη συμφωνίας με την θυγατρική της Cosco στον Πειραιά για το φιλικό διακανονισμό.

Πληροφορίες του capital.gr εκφράζουν αισιοδοξία ότι τα προβλήματα που εχουν ανακύψει σχετικά με θέματα ερμηνειών της εγκριτικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νεα σύμβαση που συνδέεται με την νεα επενδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ των Κινέζων στο λιμάνι επιλύονται.

Τα δυο ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης φέρονται να είναι αυτά του ενοικίου και του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος, αλλά εκτιμάται από μερίδα των εμπλεκομένων ότι «εχουν ανακύψει μετά από ερμηνεία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ Γιώργου Ανωμερίτη επι της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν αποτελούν ουσιαστικά κωλύματα».

Με τον τρόπο όμως αυτό διακυβεύεται το σύνολο των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων και όχι μόνο της Cosco και κυρίως η δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας των διαμεταφορών που σύμφωνα με οικονομετρικές μελέτες της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να προσθέσει στο ΑΕΠ έως και 5,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Το θρίλερ με την εξέλιξη της κινεζικής επένδυσης που εχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών, ξεκίνησε την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ Α.Ε. οπότε και έλαβε χώρα γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ με κύριο θέμα την “υποβολή προς έγκριση του Σχεδίου Συμφωνητικού B΄ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του 2008 για την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ κλπ. μέσω Φιλικού Διακανονισμού”. Όμως η εισήγηση του management κρίθηκε πως άφηνε έωλα τα δυο θέματα που σχετίζονται με την απόφαση του Ελεγκτικού και έτσι μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ (που ελέγχει το 74,5% του μετοχικού κεφαλαίου) αποφασίσθηκε η αναβολή της γενικής συνέλευσης για την 25η Νοεμβρίου με θέμα πάλι το φιλικό διακανονισμό. Ως αιτιολογία της αναβολής εξετέθη η θέση ότι αυτή γίνεται «προκειμένου να υποβληθεί προς έγκριση από τη γενική συνέλευση πλήρες κείμενο του Σχεδίου Συμφωνητικού Β΄ Τροποποίησης με την περίληψη των όρων εκείνων που κατά τη Συμφωνία των δύο μερών απαιτούνται για τη συμμόρφωση με το διατακτικό της με αριθμό 3377/2014 Απόφασης του VI Τμήματος (ΣΤ΄ Διακοπών) του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα εχουν λάβει χώρα πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών με το βάρος της λύσης να εντοπίζεται στην σημερινή απόφαση του ΔΣ για την εισήγηση που θα κάνει αύριο στην γενική συνέλευση το management Ανωμερίτη.

Σύμφωνα με την μοναδική δήλωση Ανωμερίτη για το θέμα από τις 11 Νοεμβρίου και μετά για το θέμα «τα δύο θέματα που ανεφύησαν αποτελούν θέσεις του διατακτικού και του σκεπτικού της Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι υπέρ των νέων επενδύσεων μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων υπό τον αυτονόητο και συμβατικό όρο της τήρησης του ενωσιακού δικαίου και των Αποφάσεων των οργάνων της Πολιτείας. Η εκτίμησή μου είναι ότι η νέα διαμόρφωση η οποία θα προωθηθεί, θα ψηφισθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση στις 25 Νοεμβρίου ομόφωνα».

Ηίας Μπέλλος

Πηγή:www.capital.gr