Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του προσχέδιου της σύμβασης που παρουσιάζει ο ΕΤ της Κυριακής και που θα κληθούν να υπογράψουν τα συμβαλλόμενα μέλη δηλαδή το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΛΘ το ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ανέρχεται σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ, από 2% με την υφιστάμενη σύμβαση.

Μέσω του Κυρωτικού Νόμου προδιαγράφεται ότι το κόστος λειτουργίας της Αρχής Λιμένος θα καλύπτεται από το ετήσιο αντάλλαγμα το οποίο θα εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο και εν συνεχεία το υπόλοιπο θα αποδίδεται στους παραλιμένιους δήμους με βάση την επιβάρυνσή τους από τις λειτουργίες του λιμανιού. Υπογραμμίζεται ότι οι Δήμοι μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν κανένα αντάλλαγμα από τη σύμβαση παραχώρησης.

Η αρχική σύμβαση παραχώρησης υπογράφηκε το 2001 με διάρκεια 50 χρόνια. Στους όρους της προβλεπόταν ότι αν το δημόσιο βρεθεί με ποσοστό κάτω του 50%, η σύμβαση πρέπει να τροποποιηθεί.

Με δεδομένη την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η σύμβαση παραχώρησης έπρεπε να τροποποιηθεί, καθώς θα έπρεπε να διευκολύνει την εταιρική λειτουργία του ΟΛΘ με επιχειρηματικά κριτήρια πέρα από τις εργασίες του δημοσίου.

Ο ΟΛΘ λειτουργούσε τις λιμενικές υποδομές και παράλληλα ήταν και η δημόσια αρχή υπεύθυνη για το λιμάνι, ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος παράλληλα. Κύριος σκοπός της σύμβασης είναι να αφαιρεθούν οι διοικητικές αρμοδιότητες από τον ιδιώτη ΟΛΘ και να γίνει η σύμβαση κατάλληλη για να ρυθμίσει τις σχέσεις Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΘ με τον ΟΛΘ υπό ιδιωτικό έλεγχο.

Για την τροποποίηση και επαναδιατύπωση της σύμβασης παραχώρησης υπεύθυνα είναι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να παρέχει τεχνική βοήθεια στην διαδικασία τροποποίησης και επαναδιατύπωσης της. Τελικό σχέδιο της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης έχει κοινοποιηθεί στους επενδυτές που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία (αναρτήθηκε στο VDR).

Η σύμβαση
Η αναθεωρημένη σύμβαση καλείται να αποτυπώσει την φύση και δράση του ΟΛΘ, την έκταση του περιουσιακού δικαιώματος του ΟΛΘ, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις λιμενικού ενδιαφέροντος, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του ΟΛΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, από το δικαίωμα παραχώρησης και την αρμοδιότητα του ΟΛΘ, εξαιρούνται επί του Προβλήτα 1 μια σειρά κτιρίων, που δεν απαιτούνται για την παροχή λιμενικών υπηρεσιών. Παράλληλα εξασφαλίζεται ότι θα διατηρηθούν οι σημερινές χρήσεις και λειτουργίες του Προβλήτα 1, η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν και η εξακολούθηση της χρήσης του για την υλοποίηση πολιτιστικών και δημόσιων δράσεων, που θα πραγματοποιούνται κατόπιν διαβούλευσης με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών εξαιρούνται του δικαιώματος παραχώρησης του ΟΛΘ, σύμφωνα με τους όρους της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης. Η ΟΛΘ αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει το ιστορικό αρχείο του Οργανισμού σε κατάλληλους χώρους οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι από το κοινό.

Επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ στην 7ετία
Οι επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ που καλείται να πραγματοποιήσει ο επενδυτής μέσω του ΟΛΘ στην πρώτη επταετία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι υποχρεωτικές και εξασφαλίζονται μέσω σχετικής εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης. Εξειδικεύονται στην αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΘ. Εάν στην επταετία ο ΟΛΘ υπό τον έλεγχο του επενδυτή δεν τις ολοκληρώσει, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο, τότε το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να εκπέσει την εγγυητική καλής εκτέλεσης, ενώ προβλέπονται σημαντικές οικονομικές ρήτρες και κυρώσεις.

Τμήμα των απολύτως υποχρεωτικών επενδύσεων είναι η επέκταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (λιμενικές υποδομές και εξοπλισμός), τα έργα αποκατάστασης του Κτιρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού και έργα γενικής ανάπτυξης του λιμένα.

Από το τέλος της πρώτης επταετίας και μέχρι το τέλος της σύμβασης θα συνεχίσουν να γίνονται σημαντικές επενδύσεις, λαμβάνομένου δε υπόψη ότι στο τέλος της περιόδου παραχώρησης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ένα πλήρως λειτουργικό λιμάνι, σύμφωνα με τα υψηλά πρότυπα που απαιτεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας και συντήρησης των λιμενικών υποδομών και δεσμεύσεις ελάχιστου όγκου διακίνησης.  Ο ΟΛΘ συμφωνεί και δεσμεύεται ότι το λιμάνι θα είναι σε ετοιμότητα να λειτουργεί με συγκεκριμένο ρυθμό που ανταποκρίνεται σε σύγχρονα πρότυπα έντασης λειτουργίας και εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο αυτό τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι, που θα πρέπει να εκπληρωθούν μετά την πρώτη τριετία από την ισχύ της σύμβασης παραχώρησης, ενώ μετά την πρώτη πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν αξιολόγησης, θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι στο τέλος κάθε έτους, ο ΟΛΘ οφείλει να κάνει απολογισμό και υποχρεούται να δηλώνει ακριβή στοιχεία, αλλά παραμένει το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να ελέγχει την ακρίβεια και ορθότητα των στοιχείων που θα του παρέχονται από τον ΟΛΘ.

Η τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα γίνεται με ιδιωτικά κριτήρια με εξαίρεση την ακτοπλοΐα, όπου δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση των κοστολογήσεων ή νέες χρεώσεις, χωρίς την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου.

Δημόσια Αρχή Λιμένος Θεσσαλονίκης (Port Authority)
Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης η δομή και όλο το διοικητικό κομμάτι που αφαιρείται από τον ΟΛΘ θα  περάσει στον έλεγχο και την ευθύνη της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η έκδοση κανονισμών για τη λειτουργία του λιμένα και ο έλεγχος εφαρμογής τους θα είναι αρμοδιότητά της Δημόσιας Αρχής Λιμένος .

Με την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών και εξοπλισμού, πλήρως λειτουργικών επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο μαζί με όλες τις επενδύσεις και υποδομές/εξοπλισμό που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί και απαιτούνται για την λειτουργία του λιμένα.
Ο ΟΛΘ θα διατηρήσει τα εταιρικά του περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις, δάνεια, ακίνητά του).

Ειδικότερα οι ελάχιστοι στόχοι διακίνησης που έχουν τεθεί στην ανάδοχο κοινοπραξία έχουν ως ακολούθως:
Ετήσιοι Στόχοι Διακίνησης    6-9οέτος    10-19οέτος    Μετά το 19ο έτος
Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων    370.000TEUs    510.000 TEUs    650.000 TEUs
Σταθμός Συμβατικού Φορτίου    3,8 εκατ. μ.τ.    4,8 εκατ. μ.τ.    5 εκατ. μ.τ.