Στην Τουρκία, αποφασίστηκε τι θα γίνεται με τουρίστες που κατά την είσοδό τους στη χώρα ανιχνεύονται θετικοί στον covid-19.

Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν μια ενεργή εκστρατεία για την προώθηση της χώρας ως έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό. Την περασμένη εβδομάδα, Ο Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, κ. Μεχμέτ Ερσόι, ξεκίνησε την καμπάνια τουρισμού «Reopen» με στόχο πρεσβευτές από 50 χώρες και μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία για την ασφάλεια των τουριστών.

Τι θα ισχύει και πότε θα γίνονται τεστ

Σε συνάντηση με διπλωμάτες, ο κ. Έρσοϊ επανέλαβε ότι δεν απαιτούνται πιστοποιητικά για τις αφίξεις και ότι δεν θα ισχύει καραντίνα 14 ημερών.

Όλοι οι τουρίστες κατά την άφιξη υποβάλλονται σε θερμομέτρηση. Εάν η θερμοκρασία του επισκέπτη είναι πάνω από 37,8 βαθμούς, τότε στο αεροδρόμιο σε ειδικά ιατρικά κέντρα θα γίνει δωρεάν έλεγχος.

Εάν το αποτέλεσμα της δοκιμής είναι “αρνητικό”, ο τουρίστας θα προχωρήσει στο ξενοδοχείο. Εάν όχι, τότε θα σταλεί στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί θα αποφασίσουν εάν είναι απαραίτητη η θεραπεία ή εάν είναι επαρκής η αυτοαπομόνωση σε μια απομονωμένη περιοχή του ξενοδοχείου.

Σε καθένα από τα ξενοδοχεία που έχουν λάβει “πιστοποιητικά υγείας” , θα πρέπει να δημιουργηθούν “δωμάτια καραντίνας”. Εάν η θεραπεία διαρκεί δύο ή περισσότερες εβδομάδες, τα ξενοδοχεία θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες για τις επιπλέον ημέρες διαμονής.

Αγορά ασφάλισης για την κάλυψη των εσόδων

Εάν ένας τουρίστας χρειάζεται θεραπεία σε νοσοκομείο, θα λάβει ιατρική βοήθεια μέχρι την πλήρη ανάρρωση μόνο εάν δώσει τη συγκατάθεσή του.

Για τέτοιες περιπτώσεις, η Τουρκία προσφέρει επιπλέον ασφάλιση που θα καλύψει το κόστος της θεραπείας. Το κόστος ασφάλισης που καλύπτει ιατρικά έξοδα έως και 3.000 ευρώ θα είναι 15 ευρώ, έως 5.000 ευρώ – 19 ευρώ, έως 7.000 – 23 ευρώ.

Ο ασφαλιστικός μηχανισμός θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

Θα είναι δυνατή η ασφάλιση για τη θεραπεία του covid-19 κατά την αγορά εισιτηρίων σε αεροπορικές εταιρείες, σε αεροδρόμια πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων, μέσω διαδικτύου και μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Ασφαλείς οι τουριστικές επαρχίες;

Σύμφωνα με τον κ. Ερσόι, η πανδημία επηρέασε λιγότερο τις τουριστικές επαρχίες της Τουρκίας. Έτσι, στην Αττάλεια, όπου ζουν 2,4 εκ. άνθρωποι, καταγράφηκαν μόνο 472 περιπτώσεις. Στην επαρχία Mugle, όπου βρίσκονται τα θέρετρα της ακτής του Αιγαίου, συνολικά ανακοινώθηκαν λιγότερες από 300 περιπτώσεις.

«Για αυτούς τους λόγους, μπορούμε να συνεχίσουμε τον τουρισμό στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα περισσότερα από 500 ξενοδοχεία έχουν υποβάλει αίτηση για “πιστοποιητικά υγείας”, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 2000 μέχρι τα τέλη Ιουνίου.