Μετά τη δημοσίευση του πρώτου μέρους της έρευνας “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες – 2022”, έρχεται η παρουσίαση του δεύτερου μέρους. (δείτε ολόκλητη την παρουσίαση του δεύτερου μέρους).
Και αυτό διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών MARC A.E., σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού ηλικίας 17 και άνω (1.254 άτομα), με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και online panel στο διάστημα 26 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2022.
Αυτό το σκέλος της έρευνας περιέχει ερωτήσεις για την οικονομία, για τις σχέσεις των Ελλήνων με το κράτος, για την εργασιακή τους κατάσταση, για τα οικονομικά τους, για την ισότητα των φύλων και για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες ζουν σήμερα -από το αν έχουν κατοικίδια μέχρι το αν κάνουν τακτικά ιατρικές εξετάσεις.
Τα συμπεράσματα και αυτών των απαντήσεων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και μας δίνουν μια εικόνα για το τι σκέφτονται, πώς ζουν και πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι Έλληνες μετά από τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Τα βασικά συμπεράσματα του Β’ μέρους σχετικά με την Οικονομία & Κράτος
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι Έλληνες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει ελαφρώς τη στάση τους απέναντι στο κράτος και τον ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας.
Τον Δεκέμβριο του 2019 σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες (58,2%) συμφωνούσαν πως “το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας”, ενώ περίπου 1 στους 3 (37,4%) είχε την άποψη πως “το κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δρα ανεξέλεγκτα”.
Σήμερα, μετά από τις άμεσες και μεγάλες παρεμβάσεις του κράτους για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την ελάττωση των επιπτώσεων της πανδημίας, βρίσκουμε τις απόψεις αυτές απόλυτα μοιρασμένες (45,4% και τα δύο).
Ωστόσο, η στροφή που παρατηρήθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ως προς το δίπολο υψηλή φορολογία/ισχυρό κράτος πρόνοιας εξακολουθεί να παραμένει: μόνο 1 στους 3 Έλληνες πιστεύει ότι “πρέπει να υπάρχει υψηλή φορολογία και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους”.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθούν να προτιμούν χαμηλή φορολογία έναντι ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας -κι αυτό είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει από τον Νοέμβριο του 2015 και μετά.
Παράλληλα, βέβαια, αξίζει να θυμηθούμε πως όταν στο πρώτο μέρος αυτής της έρευνας, την ίδια περίοδο, ρωτήσαμε “ποια από τις παρακάτω χώρες έχει το καλύτερο μοντέλο διακυβέρνησης”, οι μισοί Έλληνες (49,9%) επέλεξαν την απάντηση “η Σουηδία”.
Μια χώρα με πολύ υψηλή φορολογία και ισχυρό κράτος πρόνοιας ήταν η πρώτη τους επιλογή, με πολύ μεγάλη διαφορά από τις επόμενες.
Κατά τα άλλα, οι πολίτες θεωρούν ότι οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη είναι κατά σειρά η μείωση της φορολογίας, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα -αν μάλιστα αναλογιστούμε και το ότι μόνο 2,4% των ερωτηθέντων αναφέρει ως σημαντική για την ανάπτυξη την “αύξηση των δημόσιων δαπανών”.