Πρόσφατη έρευνα της Booking.com για τα ταξίδια της LGBTQ+ κοινότητας αποκαλύπτει ότι τα μέλη της εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

  • Περισσότεροι από τους μισούς (59%) LGBTQ+ ταξιδιώτες έχουν βιώσει διακρίσεις όταν ταξιδεύουν, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 63% για όσους έχουν δηλώσει την ταυτότητά τους, στο 64% για όσους έχουν σύντροφο και στο 68% όσων θεωρούν τον εαυτό τους υπέρμαχο των δικαιωμάτων και των αλλαγών των ΛΟΑΤΚΙ+.
  • Οι LGBTQ+ τουρίστες αναμένουν κάποια μορφή διάκρισης τόσο από τους συμπολίτες τους (55%) όσο και από τους ντόπιους στους προορισμούς που επιλέγουν (57%). Παράλληλα, το 51% συμφωνεί ότι το γεγονός ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ τους έχει κάνει πιο ανασφαλείς και συνειδητοποιημένους ως ταξιδιώτες.
  • Αυτό αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως τρανσέξουαλ (64%), ίντερσεξ (57%) και μη δυαδικοί (56%).

Από τη λήψη αποφάσεων για τον προορισμό μέχρι την προ-κράτηση θέσεων στο αεροπλάνο και τη δημιουργία alter egos, οι ΛΟΑΤΚΙ+ αναλαμβάνουν τον έλεγχο των ταξιδιών τους περισσότερο από ποτέ , ώστε να περιηγούνται με ασφάλεια αναζητώντας τις καλύτερες εμπειρίες.

Σκέψεις για τον προορισμό

  • Η διαμονή που ταιριάζει στον προϋπολογισμό τους είναι το πρωταρχικό μέλημα για δύο στους τρεις (66%) ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες.
  • Περισσότεροι από τρεις στους πέντε (63%) πιστεύουν ότι το να μπορούν να είναι ο εαυτός τους είναι ο επόμενος σημαντικότερος παράγοντας.
  • Το 55% θεωρεί σημαντικό παράγοντα την τοπική νομοθεσία ενός προορισμού σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.
  • Το 51% εξετάζει εάν ο προορισμός είναι περισσότερο ή λιγότερο φιλικός απέναντι στα μέλη της κοινότητας από τη χώρα τους.
  • Το 50% εξετάζει τι έχει ακούσει ή διαβάσει στις ειδήσεις σχετικά με τις εμπειρίες των ξένων ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών.

Αυτές οι ανησυχίες έχουν σαφή επίδραση στις αντιλήψεις και τη λήψη αποφάσεων καθώς,

  • το 43% ακύρωσε ταξίδι τον τελευταίο χρόνο, αφού διαπίστωσε ότι ο προορισμός δεν υποστηρίζει τους ΛΟΑΤΚΙ+.
  • Αυτό είναι πιο συχνό μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων (48%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν παιδιά (40%), αλλά ακόμη περισσότερο μεταξύ των τρανσέξουαλ (59%) και των ίντερσεξ (56%) ταξιδιωτών.
  • Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από τους μισούς (56%) έχουν κλείσει ταξίδι τους τελευταίους 12 μήνες σε προορισμό που θεωρείται φιλικός, με τους millennials να είναι πιο πιθανό να εμπνευστούν για να τον επισκεφθούν (62%).
  • Όταν τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής, πάνω από τους μισούς (57%) δηλώνουν ότι προτιμούν να επισκεφθούν προορισμούς όπου ο ΛΟΑΤΚΙ+ τουρισμός είναι ήδη καθιερωμένος, σε σύγκριση με το 43% που προτιμούν να εξετάσουν τοποθεσίες όπου η παρουσία τους θα μπορούσε να συμβάλει στη διεύρυνση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αποδοχής.
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να κλείσουν ταξιδιωτικές εμπειρίες εμπνευσμένες από την ποπ κουλτούρα των ΛΟΑΤΚΙ+, με τους millennials (70%) να είναι οι πιο πιθανοί.

Προετοιμασία πριν από την πτήση

Μόλις αποφασιστεί ο προορισμός, οι LGBTQ+ ταξιδιώτες λαμβάνουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα για να μετριάσουν τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές διακρίσεις κατά την πτήση.

  • Σχεδόν ένας στους τρεις (31%) είχε αρνητική εμπειρία με συνεπιβάτη που σχετίζεται άμεσα με την ταυτότητά του, ενώ το 36% εξέφρασε ανησυχία στην ιδέα να καθίσει δίπλα σε έναν άγνωστο, φοβούμενο την αντίδραση ή τη συμπεριφορά του.
  • Το τελευταίο είναι πιο συχνό μεταξύ όσων είναι τρανσέξουαλ (57%), ίντερσεξ (48%) ή μη δυαδικοί (44%).
  • Κατά συνέπεια, το 46% των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών επιλέγει εκ των προτέρων μια συγκεκριμένη θέση για να ελαχιστοποιήσει την αλληλεπίδραση με τους άλλους από φόβο διακρίσεων, ενέργεια στην οποία προβαίνουν συχνότερα όσοι είναι τρανσέξουαλ (61%), ίντερσεξ (55%) και μη δυαδικά (50%).

Εναλλαγή κωδικών και ταξιδιωτικές προσωπικότητες

  • Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες υιοθετούν alter egos για να προστατεύονται στα ταξίδια τους. Τα δύο πέμπτα (40%) δηλώνουν ότι τροποποιούν πτυχές της εμφάνισης και της συμπεριφοράς τους για να αποφύγουν πιθανές διακρίσεις ή ανεπιθύμητη προσοχή, ενώ το 41% έχει δημιουργήσει ένα alter-ego για να περιηγείται σε διαφορετικά περιβάλλοντα όταν ταξιδεύει. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στους ταξιδιώτες τρανσέξουαλ (59%) και στις λεσβίες (47%).
  • Ο κύριος λόγος για τους ταξιδιώτες που δημιούργησαν ένα alter-ego ήταν για να προστατευτούν και να νιώσουν ασφαλείς (43%), ενώ ένας στους τρεις (35%) το έκανε για να προσαρμοστεί στις πολιτισμικές ευαισθησίες που μπορεί να υπάρχουν σε έναν προορισμό.

Σύμμαχοι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας

  • Πέρα από τις δικές τους επιλογές, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες αναγνωρίζουν την πρόοδο εντός της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με το 73% να δηλώνει ότι η αυξημένη συμμετοχικότητα τους έχει κάνει να αισθάνονται πιο άνετα όταν ταξιδεύουν.
  • Αυτό ισχύει περισσότερο μεταξύ εκείνων που έχουν δηλώσει την ταυτότητά τους (76%), αλλά και του 65% εκείνων που δεν έχουν δηλώσει την ταυτότητά τους. Τα ταξίδια σε προορισμούς που έχουν επαρκή νομοθεσία διευκολύνουν το αίσθημα της συμπερίληψης και αυτό αντανακλάται στις αλληλεπιδράσεις με όσους εργάζονται στην ταξιδιωτική βιομηχανία.
  • Το 83% των ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών αισθάνεται άνετα όταν φτάνει για να κάνουν check in στο κατάλυμά τους, το 80% όταν έχει αλληλογραφία με τους οικοδεσπότες των καταλυμάτων και τις αεροπορικές εταιρείες και το 82% όταν αλληλεπιδρά με επαγγελματίες της φιλοξενίας στον προορισμό του, όπως ξεναγούς, αεροσυνοδούς και οδηγούς ταξί.
  • Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με το ποια χαρακτηριστικά θα ήθελαν οι ΛΟΑΤΚΙ+ από τα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να βελτιώσουν τις μελλοντικές ταξιδιωτικές τους εμπειρίες, το 28% αναφέρθηκε σε φίλτρα που θα διευκόλυναν τον εντοπισμό καταλυμάτων φιλικών προς την κοινότητα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους transgender (49%) και τους genderfluid (40%) ταξιδιώτες.