Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι αφίξεις τουριστών στην γηραιά ήπειρο θα είναι μόλις 20% χαμηλότερες φέτος, σε σχέση με το 2019, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).

Ενώ η Omicron αναμένεται να καταπνίξει την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ταξιδιωτικές προοπτικές στο σύνολο τους παραμένουν θετικές.

  • Τα ταξίδια εσωτερικού αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
  • Τα διεθνή ταξίδια θα καθυστερήσουν να επιστρέψουν και δεν είναι πιθανό να ανακάμψουν πλήρως μέχρι το 2024.

Πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη αρχίζουν να χαλαρώνουν με τη συνειδητοποίηση ότι η νέα παραλλαγή, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, απέχει πολύ από την απειλή που θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν, σύμφωνα με το ETC.

Το μερίδιο των ευρωπαϊκών ταξιδιών από τις ΗΠΑ προβλέπεται να ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα σχετικά γρήγορα και μπροστά από τη ζήτηση από άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων, όπως η Ασία-Ειρηνικός, με σημαντική βελτίωση να αναμένεται φέτος.

Παρά την αισιοδοξία σχετικά με τα αυξημένα διεθνή ταξίδια, η παρατεταμένη στάση της Κίνας για τον «μηδενικό Covid» παρουσιάζει έναν βαθμό αβεβαιότητας. Και μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τα παγκόσμια ταξίδια μέχρι το 2022, προειδοποίησε το ETC.

«Είναι σαφές ο ασφυκτικός αντίκτυπος της αβεβαιότητας που επιφέρει η Omicron, δήλωσε ο Luís Araujo, πρόεδρος της ETC.

Η ETC είναι αισιόδοξη ότι ο ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός τομέας θα ξεπεράσει την Omicron και τις πολλές άλλες προκλήσεις που υπάρχουν το 2022.

Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του κλάδου εξαρτάται από την ανάπτυξη στρατηγικών που θα επιτρέψουν τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Τόσο για τα ενδοευρωπαϊκά όσο και για τα διεθνή ταξίδια.

Καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με τον Covid-19, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης των κινδύνων για την υγεία και της διευκόλυνσης της κινητικότητας».