Την πλέον αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το διάστημα 2023-25 διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Ενδιάμεση της έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

Όπως αναφέρει σχετικά οι τουριστικές εισπράξεις σε ονομαστικούς όρους το 2022 αναμένεται να φθάσουν το υψηλό επίπεδο εισπράξεων του 2019, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και το διάστημα 2023-2025.
Για την ελληνική οικονομία, σημειώνει ότι αναπτύχθηκε με ταχύτερους του αναμενομένου ρυθμού στο εννεάμηνο, επωφελούμενη από τη σημαντική άνοδο των τουριστικών εισπράξεων και την επανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Ειδικότερα, για την πορεία των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2023 η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πιο αισιόδοξη από τον Προϋπολογισμό που υπάρχει πρόβλεψη για οριακή μείωση των εισπράξεων σε σχέση με το 2019.

Από την πλευρά της ζήτησης, η πορεία αναπλήρωσης των απωλειών της πανδημίας επιταχύνθηκε ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2022. Αναλυτικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ήταν αυξημένες κατά 70,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου των αφίξεων (κατά 92,1%).

Σημειώνεται ότι το δεκάμηνο του 2022 οι αφίξεις έφθασαν στο 88,9% των μεγεθών του 2019, οι δε εισπράξεις στο 97,4%, επηρεασμένες σημαντικά και από τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια παραμονής. Η εξέλιξη αυτή επηρεάστηκε και από τη μείωση των οδικών αφίξεων. Επίσης, δυναμική επάνοδο καταγράφουν οι εισπράξεις από κρουαζιέρα, οι οποίες ανήλθαν στο 77,9% του αντίστοιχου μεγέθους του 2019, αξιοποιώντας και την ύπαρξη νέων λιμανιών επιβίβασης (home port) στην Ελλάδα. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά σε σχέση με το δεκάμηνο του 2021 έχει μειωθεί κατά 11,8%.

Εξάλλου, από την πλευρά της προσφοράς, παρατηρείται ενίσχυση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, με τις συνολικές κλίνες να αυξάνονται κατά 4% το 2022 (στοιχεία Σεπτεμβρίου) σε σχέση με το 2019 και τις κλίνες των πολυτελών ξενοδοχείων κατά 12%. Η δε απασχόληση διαμορφώθηκε στις 362 χιλιάδες άτομα κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του 2022, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα όπως την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αυτό που μένει είναι να επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς που επίσης τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Προς το παρόν, όλοι οι προορισμοί παρακολουθούν το φαινόμενο της νέας έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα ευελπιστώντας ότι δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο συνολικά στον παγκόσμιο τουρισμό.