Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σταδιακές θα είναι οι αυξήσεις στις διεθνείς αφίξεις σε Ασία-Ειρηνικό (APAC) από το 2022 έως το 2024, σύμφωνα εκτιμήσεις της Ταξιδιωτικής Ένωσης Ασίας Ειρηνικού (PATA).
Οι εκτιμήσεις της PATA με στοιχεία από 39 προορισμούς, βασίζονται σε τρία σενάρια.

Τα τρία σενάρια της PATA

Τα ποσοστά ανάκαμψης σε διεθνείς ταξιδιώτες (πάνω από το βασικό επίπεδο του 2019) σε όλη την APAC προβλέπεται να φτάσουν μεταξύ 25-48% του όγκου του 2019, με τους αριθμούς να αντικατοπτρίζουν το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων από σοβαρό έως ήπιο σενάριο.

Αυτή είναι μια σταθερή βελτίωση σε σχέση με το εύρος 16-18% του 2021 -το κατώτερο έτος για τους περισσότερους προορισμούς σε APAC- και προαναγγέλλει την αρχή μιας συνεχιζόμενης αναπτυξιακής τάσης έως το 2024.

Στο μεσαίο σενάριο ο αριθμός διεθνών αφίξεων προβλέπεται είτε να φτάσει τα επίπεδα του 2019 (μεσαίο σενάριο) είτε να είναι πολύ πάνω από αυτά (ήπιο σενάριο) έως το 2024.

Ακόμα κι έτσι, το σοβαρό σενάριο υπενθυμίζει ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα για να επιδεινωθούν ξανά οι συνθήκες με πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν.
Όπως η συνεχιζόμενη πανδημία που εξελίσσεται συνεχώς, η κρίση Ουκρανίας/Ρωσίας, η κλιμάκωση των τιμών των καυσίμων των αεροσκαφών, η περιορισμένη εναέρια χωρητικότητα και τα δρομολόγια, καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Ενώ προβλέπεται ετήσια ανάπτυξη για καθέναν από τους 39 προορισμούς μεταξύ 2022 και 2024, φυσικά θα υπάρξουν ορισμένες αποκλίσεις.
Αυτό φαίνεται από τις διαφορές στις σχετικές θέσεις για καθεμία από τις τρεις περιοχές προορισμού της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και σε καθένα από τα τρία σενάρια σε καθεμία τους.

Σε επίπεδο επιμέρους προορισμού, τα ποσοστά ανάκτησης ποικίλλουν ευρέως το 2022 και προβλέπεται να κυμαίνονται από λιγότερο από 15% έως σχεδόν 99%, ενώ το 2024 κυμαίνονται από 86% έως 120% με το ίδιο σενάριο.

Συνολικά, ωστόσο, οι προβλέψεις είναι τώρα ότι η Ασία-Ειρηνικός θα φτάσει σε έναν αριθμό διεθνών αφίξεων το 2024 στα 510-832 εκατομμύρια, ανάλογα με το σενάριο που θα διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πολλαπλές προκλήσεις από τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα

«Προβλέπεται μια θετική καμπή το 2022 και για τους 39 προορισμούς της Ασίας-Ειρηνικού,αλλά πολλές μεταβλητές της αγοράς επηρεάζουν επί του παρόντος τα ταξίδια και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, επισημαίνει η Liz OrtigueraΔιευθύνουσα Σύμβουλος της PATA.

Ενώ η δυναμική της ζήτησης διεθνών ταξιδιών αυξάνεται προφανώς, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλαπλές προκλήσεις από τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα.

Από την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 έως την κλιμάκωση των τιμών των καυσίμων αεροσκαφών, το φάσμα του αυξανόμενου πληθωρισμού μέχρι τις τρέχουσες γεωπολιτικές συγκρούσεις, αυτές οι μεταβλητές είναι ανησυχίες ενόψει της παγκόσμιας παγωμένης ζήτησης για επανασύνδεση και ταξίδια.»

Προτεραιότητες για τους ταξιδιώτες μετά την πανδημία

Η κ. Ortiguera καταλήγει υπενθυμίζοντας στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού ότι «η ασφάλεια, η ευεξία και οι ομαλές ταξιδιωτικές εμπειρίες αποτελούν προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες μετά την πανδημία.

Είναι σημαντικό να παρέχουμε σαφήνεια στις διαδικασίες και να παρέχουμε καλή υποστήριξη πελατών ενόψει των διαρκώς μεταβαλλόμενων περιστάσεων.

Η αναγνώριση πρέπει να δοθεί σε όλο το ταξιδιωτικό και τουριστικό προσωπικό που επιτρέπει την αποτελεσματική και εξαιρετική παροχή υπηρεσιών και εμπειριών ενόψει όλων αυτών των προκλήσεων.
Πρέπει να σεβόμαστε και να επικροτούμε τις προσπάθειες τους ως τη ραχοκοκαλιά του κλάδου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».