Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα συνεχίσει να βελτιώνεται κατά τη θερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο.
Αυτό αποκαλύπτουν οι τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World) για την κίνηση στους αερολιμένες.

Τι προβλέπει το ACI World για τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια

Η χαλάρωση του πληθωρισμού και η αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών των καυσίμων των αεροσκαφών υποδηλώνουν συνεχή ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, η οποία θα συνεχίσει να βελτιώνεται κατά τη θερινή περίοδο.

  • Τα αεροδρόμια προβλέπεται να υποδεχθούν 2,7 δισεκατομμύρια επιβάτες το β’ τρίμηνο του 2023 και 2,9 δισεκατομμύρια το γ’ τρίμηνο του 2023.
  • Ο παγκόσμιος όγκος επιβατών αναμένεται να φθάσει τα 8,4 δισεκατομμύρια το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 92% των επιπέδων του 2019.

Η επαναλειτουργία της οικονομίας της Κίνας συμβάλλει περαιτέρω στην παγκόσμια δραστηριότητα και στα διεθνή αεροπορικά ταξίδια. Η οικονομία της ξεπέρασε τις προσδοκίες το α’ τρίμηνο του 2023, με την αύξηση του ΑΕΠ να επιταχύνεται στο 4,5% από 2,9% το δ’ τρίμηνο του 2022.

  • Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να ανακάμψει το 2023, φτάνοντας τα 2,9 δισεκατομμύρια, ή το 85,3% των επιπέδων του 2019.
  • Το μερίδιο των διεθνών επιβατών Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να αποτελεί το 38% των συνολικών επιβατών το 2023, κοντά στο 42% του μεριδίου της κίνησης που πέτυχε το 2019.

Εγρήγορση, λόγω πληθωρισμού

Ωστόσο, ο Luis Felipe de Oliveira, Γενικός Διευθυντής του ACI World συνιστά εγρήγορση. Όπως επισημαίνει “ο πληθωρισμός θα αποτελέσει επίσης ζήτημα βραχυπρόθεσμα, επιβαρύνοντας την οικονομική βιωσιμότητα των αεροδρομίων, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να στηρίξουν τα αεροδρόμια επιτρέποντάς τους να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με το δικό τους δικαίωμα. Σε πολλές δικαιοδοσίες, τα αεροδρόμια δεν μπορούν να προσαρμόζουν τα τέλη χωρίς ρυθμιστική έγκριση. Αντίθετα, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να προσαρμόζουν ελεύθερα τα τιμολόγιά τους με βάση τους παράγοντες της ζήτησης και της προσφοράς.

Οι ευέλικτες πολιτικές σχετικά με τα τέλη μπορούν να βοηθήσουν τα αεροδρόμια να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν βιώσιμα, να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των υποδομών και την εμπειρία των πελατών, να επενδύσουν σε τρέχουσες και μελλοντικές υποδομές, να επιτύχουν τους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα και να μεγιστοποιήσουν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των αεροδρομίων, μεταξύ πολλών άλλων οφελών.”

To ACI World καλεί για δεσμεύσεις WASG

Το ACI World, επαναλαμβάνει τη σημασία των Παγκόσμιων Κατευθυντήριων Γραμμών slots (WASG) στην παροχή παγκόσμιας καθοδήγησης για την αποτελεσματική διαχείριση της σπάνιας χωρητικότητας των αεροδρομίων.
Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο των κατευθυντήριων γραμμών, τονίζει την ανάγκη συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων και την απρόσκοπτη λειτουργία.

Υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη δέσμευσης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για slots και την ανάγκη προσαρμογής των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών στις μοναδικές λειτουργικές ιδιαιτερότητες κάθε αερολιμένα.

Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες slots ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πραγματικότητα κάθε αγοράς και προσφέρουν προσαρμόσιμες λύσεις, όπως απαιτείται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων και ευκαιριών.