Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο παγκόσμιος τομέας ταξιδιών και τουρισμού προβλέπεται να ανακάμψει πλήρως από τον αντίκτυπο του Covid-19 έως το 2024.

Η ανάκαμψη του κλάδου αναμένεται να φτάσει μόλις το 5% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019 φέτος με συνεισφορά στο ΑΕΠ 9,5 τρις δολαρίων.

Έρευνα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) σε συνεργασία με την Oxford Economics δείχνει ότι 34 χώρες έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Σχεδόν οι μισές από τις 185 χώρες παγκοσμίως είτε θα έχουν ανακάμψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα είτε θα βρίσκονται εντός του 95% της πλήρους ανάκαμψης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα έργα WTTC.

Η μελέτη δείχνει ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρατεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από ορισμένες χώρες όπως η Κίνα είχαν «σημαντικό αντίκτυπο» στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Ωστόσο, το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων της Κίνας από τον Ιανουάριο «θα ωθήσει τον κλάδο και θα τον δει να ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το επόμενο έτος, σύμφωνα με το WTTC.

Οι δαπάνες από ξένους επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 82% ρεκόρ για να φτάσουν τα 1,1 τρις δολάρια το 2022, δείχνοντας ότι τα διεθνή ταξίδια έχουν «επιστρέφει σταθερά σε τροχιά».

Η ανάκαμψη του κλάδου αυξήθηκε κατά 22% από έτος σε έτος το 2022 φτάνοντας τα 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές δυσκολίες.

Αυτή η ανάκαμψη αντιπροσώπευε το 7,6% της παγκόσμιας οικονομίας το 2022, την υψηλότερη συμβολή του κλάδου από πριν από την Covid, αν και το παγκόσμιο ΑΕΠ της βρισκόταν ακόμη 22,9% σε σχέση με την κορύφωσή του το 2019.

Ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού αναμένει επίσης ότι ο κλάδος θα ανακάμψει στο 95% του επιπέδου θέσεων εργασίας του 2019 μετά την καταστροφή της απασχόλησης από τον Covid με 70 εκατομμύρια χαμένες θέσεις.

Μετά την ανάκαμψη 11 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2021, η βιομηχανία δημιούργησε 21,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας πέρυσι για να φθάσει σε περισσότερες από 295 εκατομμύρια παγκοσμίως, αλλά ακόμα κάτω από το υψηλό πριν από την πανδημία, πάνω από 334 εκατομμύρια.

Ο τομέας προβλέπεται να αυξήσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ στα 15,5 τρις δολάρια την επόμενη δεκαετία, αντιπροσωπεύοντας το 11,6% της παγκόσμιας οικονομίας και θα απασχολήσει 430 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 12% του ενεργού πληθυσμού.

Όπως δήλωσε η Julia Simpson πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, «ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού συνεχίζει να ανακάμπτει με ρυθμό, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του κλάδου και τη διαρκή επιθυμία για ταξίδια.

Μέχρι το τέλος του έτους, η συμβολή του κλάδου θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κορύφωση του 2019.

Αναμένουμε το 2024 να ξεπεράσει το 2019. Τα ταξίδια και ο τουρισμός θα είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί φέτος καθώς οι Κινέζοι ταξιδιώτες επανέρχονται στην αγορά. Τα ταξίδια και ο τουρισμός παρέχουν 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως».