Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τομέας των ταξιδιών και τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να ξεπεράσει, φέτος, τα επίπεδα-ρεκόρ της προ Covid περιόδου, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Ο κλάδος πρόκειται να συνεισφέρει 252,4 δισ. λίρες στην οικονομία της χώρας, ξεπερνώντας το προπανδημικό υψηλό του 2019 των 248,5 δισ. λιρών.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι ο κλάδος θα δημιουργήσει σχεδόν 380.000 θέσεις εργασίας το 2023, ανακτώντας σχεδόν όλες τις θέσεις που χάθηκαν λόγω της πανδημίας, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους εννέα εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απασχολείται στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.

Παράλληλα, οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να φτάσουν τα 26,18 δισ. λίρες, μόλις 6% κάτω από το επίπεδο των 38,6 δισ. λιρών το 2019.

Για το 2022 ο τομέας δημιούργησε επίσης 1,1 εκατομμύριο περισσότερες θέσεις εργασίας από το 2021 για να φτάσει τα 3,6 εκατομμύρια – μία στις δέκα θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τη χώρα.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC κ. Julia Simpson δήλωσε: «Τα ταξίδια και ο τουρισμός δημιουργούν μία στις δέκα θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεισφέρει πάνω από 250 δισ. λίρες ετησίως στην οικονομία.

Ενώ οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι ο κλάδος θα φτάσει ψηλά φέτος και προβλέπει ότι οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών θα ανακάμψουν στις αρχές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να στοχεύει υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι ο κλάδος θα αυξήσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ σε σχεδόν 315 δισ. λίρες έως το 2033, σχεδόν το 11% της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και θα απασχολήσει πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα, με έναν στους επτά να εργάζεται στον κλάδο.