Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουρισμός στην Πορτογαλία θα φτάσει σε ορόσημο φέτος, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ με πάνω από 54 δις ευρώ συνεισφορά στην οικονομία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

  • Το 2024, ο τουριστικός τομέας της χώρας θα παρουσίασει άνοδο 24,3% σε σύγκριση με το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 20% της εθνικής οικονομίας.
  • Θα στηρίξει 1,14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που σηματοδοτεί αύξηση 126.000, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
  • Τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αναμένεται να παρουσιάσουν θετικό αποτέλεσμα, φτάνοντας τα 30,7 δις ευρώ και τα 17,9 δις, αντίστοιχα.
  • Μέχρι το 2034, ο κλάδος αναμένεται να τονώσει την πορτογαλική οικονομία, συνεισφέροντας περίπου 66,5 δις ευρώ ή 22,4% της συνολικής οικονομίας.
  • Θα αποτελέσει σημαντική πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας που εκτιμάται πως θα φτάσουν στο 1,4 εκατομμύρια σε εθνικό επίπεδο και θα αντιπροσωπεύουν έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.
  • Όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες, πέρυσι, αυξήθηκαν 9,2% στα 29,6 δις ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι εγχώριες σημείωσαν χαμηλότερη ανάπτυξη σχεδόν 5% στα 17,2 δις ευρώ.

Οι σημαντικές αγορές πηγές το 2023

Το 2023, η Πορτογαλία παρέμεινε ένας ιδιαίτερα επιθυμητός προορισμός, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Οι Πορτογάλοι τουρίστες αντιπροσώπευαν το ήμισυ του συνόλου των επισκεπτών, ακολουθούμενοι από Βραζιλιάνους και Αμερικανούς. Άλλες σημαντικές αγορές ήταν η Ελβετία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς.

Τον Μάρτιο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε η κύρια πηγή διανυκτερεύσεων στην Πορτογαλία, στο +9,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022.

Επιπλέον, η Γερμανία και η Ισπανία σημείωσαν επίσης σημαντική ανάπτυξη. Η Ισπανία είχε την υψηλότερη άνοδο μεταξύ των μεγάλων αγορών στο 47,5%.

Όλες οι περιοχές της Πορτογαλίας παρουσίασαν αύξηση στις διανυκτερεύσεις, με τις περιοχές στα Κοιλάδα Τάγου στα δυτικά και Αλεντέχο στα κεντρικά της χώρας να πρωτοστατούν.