Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια το πρώτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν σχεδόν 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, καθώς οι εταιρείες προτιμούσαν όλο και περισσότερο τα ταξίδια στο εσωτερικό εν μέσω επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με νέα έκθεση του HotelHub.

Ο Δείκτης HotelHub του πρώτου τριμήνου 2024 ανέλυσε περισσότερες από 15 εκατομμύρια κρατήσεις ξενοδοχείων από την αρχή του 2022, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 2 εκατομμυρίων από τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

  • Τα διεθνή ταξίδια μειώθηκαν 19% σε ετήσια βάση.
  • Οι εγχώριες κρατήσεις αντιπροσωπεύουν πλέον το 62% του συνόλου τους, από μερίδιο 52% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Σε γενικές γραμμές, τα επαγγελματικά ταξίδια εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά υπάρχουν κάποιες ανησυχητικές τάσεις σε αυτά τα δεδομένα, δήλωσε ο Paul Raymond, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης στο HotelHub

Η μείωση των διεθνών ταξιδιών είναι συχνά ένας δείκτης της συνολικής επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των ευρύτερων δαπανών στον εταιρικό τομέα.
Ο ρυθμός του πληθωρισμού μπορεί να μειώνεται σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, αλλά στον τομέα της φιλοξενίας εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις τιμών που πολλά εταιρικά ταξιδιωτικά τμήματα το βρίσκουν ως πρόκληση».

Η μείωση των διεθνών ταξιδιών σηματοδοτεί το διάλειμμα με τη σταδιακή ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών στο εξωτερικό που παρατηρείται από το τέλος της πανδημίας, καταλήγει η έκθεση.

Αυτή η κίνηση υποδηλώνει ότι οι εταιρείες παραμένουν προσεκτικές σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και είναι πιθανό να αποστέλλουν προσωπικό με έδρα σε μια χώρα αντί να διαθέσουν προϋπολογισμό για πιο δαπανηρά διεθνή ταξίδια.

  • Η μέση τιμή δωματίου ανά διανυκτέρευση κινείται ανοδικά 8% μεταξύ πρώτου τριμήνου 2023 και 2024 σε παγκόσμια βάση.
  • Ο μέσος όρος αυξήθηκε από 164 δολάρια σε 177 ανά διανυκτέρευση.
  • Σε μόλις δύο χρόνια τα μέσα ποσοστά ανέβηκαν 12% στη Νέα Υόρκη, 22% στο Λονδίνο και 27% στο Παρίσι.

Οι επαγγελματίες συμπυκνώνουν τα ταξίδια τους για να παραμείνουν εντός του προϋπολογισμού καθώς το μέσο κόστος ενός ταξιδιού αυξήθηκε 7% από 414 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 442 το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στην Ασία, η μέση διάρκεια διαμονής μειώθηκε κατά 8%, και σε στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχει μειωθεί κατά 11%.

Παρά αυτή την τάση, η μέση διεθνής διάρκεια παραμονής έχει αυξηθεί 5,3%, υποδεικνύοντας ότι ενώ τα διεθνή ταξίδια είναι λιγότερο συχνά και οι επαγγελματίες τα επεκτείνουν για να πετύχουν περισσότερα όταν πετούν.

Όσον αφορά τα ταξίδια εσωτερικού, η ανάπτυξη είναι πιο έντονη στην Ασία (αύξηση 46%) και στην Ευρώπη (αύξηση 30%).
Στη Βόρεια Αμερική, το 81% των διαμονών είναι πλέον εγχώρια, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση 5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.