Σύνταξη: tourismtoday.gr
Τη σταδιακή εισαγωγή στο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) -που ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά- το επόμενο έτος, προτείνει η Κομισιόν.
Το βιομετρικό σύστημα επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στις 10 Νοεμβρίου, αλλά μια νέα αναβολή ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο αφού τα κράτη μέλη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία δήλωσαν δεν θα ήταν έτοιμα.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Κομισιόν, το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει τώρα το 2025, αλλά δεν δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ωστόσο η νέα αναβολή παραπέμπει στις «καλένδες» την λειτουργία για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS).
Σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η πρόταση της «προβλέπει μια σταδιακή έναρξη λειτουργίας του ESS σε διάστημα έξι μηνών.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη θα ξεκινήσουν τη λειτουργία του EES από την πρώτη μέρα σε ένα ή περισσότερα συνοριακά σημεία διέλευσης.
Οι συνοριακές αρχές θα καταχωρούν σταδιακά στο σύστημα τα δεδομένα των υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται τα σύνορα, ξεκινώντας από τουλάχιστον το 10% των συνοριακών διελεύσεων και φθάνοντας στην πλήρη καταγραφή όλων των ατόμων μέχρι το τέλος του εξαμήνου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα στοιχεία των ταξιδιωτών θα καταγράφονται ηλεκτρονικά μόνο στα σύνορα όπου θα λειτουργεί το EES. Παράλληλα, τα διαβατήρια θα συνεχίσουν να σφραγίζονται σε όλα τα σύνορα».
Αυτά τα κράτη μέλη που θέλουν να λειτουργήσουν το βιμετρικό σύστημα «εντελώς από την πρώτη μέρα» θα μπορούν να το κάνουν. Μετά την εξάμηνη περίοδο, το ESS θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως σε όλα τα κράτη μέλη.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η νέα προσέγγιση προσφέρει στις χώρες «την ευελιξία να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους, να προετοιμάσουν καλύτερα τα σύνορα τους και να διαχειριστούν τις ροές επισκεπτών.
Οι ταξιδιώτες θα βιώσουν σταδιακά βελτιωμένους και πιο αποτελεσματικούς ψηφιακούς συνοριακούς ελέγχους, αυτοματοποιημένες διαδικασίες και μειωμένο χρόνο αναμονής στα σύνορα.
Οι συνοριακές αρχές και ο κλάδος των μεταφορών θα έχουν επίσης περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες».
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα προσωρινής αναστολής του συστήματος σε περίπτωση διακοπών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να παρακάμπτουν τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων σε εξαιρετικές περιπτώσεις, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν τους υπερβολικούς χρόνους αναμονής στα σύνορα, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια.
Επιτρέποντας την προσωρινή αναστολή, ο κίνδυνος μεγάλου χρόνου αναμονής στα σύνορα θα μειωθεί σημαντικά».
Όταν η πρόταση εγκριθεί και τεθεί σε ισχύ, το ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει για την ημερομηνία της σταδιακής έναρξης, «αφού λάβει όλες τις δηλώσεις ετοιμότητας» από τα κράτη μέλη.
Στις «καλένδες» το ETIAS
Το νέο σύστημα EES θα καταγράφει ψηφιακά το όνομα του ταξιδιώτη, το ταξιδιωτικό έγγραφο, τα βιομετρικά δεδομένα, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις ληφθείσες εικόνες προσώπου, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου. Θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα σφράγισης διαβατηρίων για πολίτες εκτός ΕΕ.
Το σχέδιο σημαίνει επίσης ότι θα συζητηθεί και θα αναθεωρηθεί η εισαγωγή στο ETIAS.