Σύνταξη: tourismtoday.gr

To Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) προέτρεψε για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερώσει τον κανονισμό της ΕΕ για τα slots στα αεροδρόμια του μπλοκ.

Σύμφωνα με το ACI Europe, η Κομισιόν πρέπει τώρα να προχωρήσει σε μια νομοθετική πρόταση για την προστασία του μέλλοντος της ενιαίας αγοράς στις αερομεταφορές.

Ο κανονισμός, ο οποίος είναι επί του παρόντος επαρκής, σύμφωνα με το ACI Europe βασίζεται σε αρχές που ορίζονται από τις «κατεστημένες αεροπορικές εταιρείες για τις κατεστημένες αεροπορικές εταιρείες».
Επομένως, ο κανονισμός αεροδρομίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύει μια εποχή κατά την οποία οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους δεν είχαν ακόμη εμφανιστεί και οι εθνικές κυριάρχησαν οι αεροπορικές εταιρείες.

Ο Javier Marin, πρόεδρος του ACI Europe, είπε ότι τα κενά και οι ελλείψεις του κανονισμού είναι πλέον ορατά.
Όπως σημείωσε «πρακτικές όπως η συσσώρευση slots, η υπερπροσφορά, η μίσθωση τους, η δευτερογενής διαπραγμάτευση και η κατάχρηση του κανόνα των νεοεισερχόμενων -από ομίλους πολλαπλών αεροπορικών εταιρειών- αντιβαίνουν στο πνεύμα της ενιαίας αγοράς αερομεταφορών.
Περιορίζουν τον ανταγωνισμό, τη συνδεσιμότητα και τις επιλογές των καταναλωτών».

Ο κανονισμός αριθ. 95/93 του Συμβουλίου θεσπίστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1993, σχετικά με κοινά μέτρα για την κατανομή slots στα αεροδρόμια.

Συνεπώς, ο κανονισμός ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, καλύπτοντας όλα τα αεροδρόμια που έχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια επιβάτες ετησίως ή έχουν δηλωθεί ως αεροδρόμια επιπέδου 3 σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) για παγκόσμια slots.

Ωστόσο, το ACI Europe έκρινε ότι νέες αλλαγές στον παρόντα Κανονισμό θα πρέπει να εισαχθούν στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση του COVID αποκάλυψε περαιτέρω αυτήν την αδυναμία.

Είναι προφανές ότι οι κανόνες που διέπουν την κατανομή και τη χρήση slots αερολιμένων είναι σημαντικοί για την εύρυθμη λειτουργία καθώς και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς αερομεταφορών.